Modehistoria på nytt sätt i boken ”Tidlös elegans”
Se & läs | Mode
Hanne Bögh-Andersen och detaljer från två av hennes favoritplagg.

Modehistoria på nytt sätt i boken ”Tidlös elegans”

Christina Lindvall-Nordin och Anna Mårtensson har gjort en modebok baserad på kläder som tillhör Christina Lindvall-Nordins granne, den eleganta Hanne Bögh-Andersen.

Publicerad 2013-11-13

När konsthistorikern Christina Lindvall-Nordin blev granne med den eleganta damen Hanne Bögh-Andersen i Laholm för drygt tjugo år sedan, insåg hon ganska snart att hon träffat en väldigt speciell människa. Hanne är utbildad inredningsarkitekt och änka efter arkitekten Svend Bögh-Andersen. Paret umgicks flitigt med kända danska och svenska formgivare, som Arne Jacobsen och Bruno Mathsson. Svend ritade själv parets mycket speciella hus, och de höll sig alltid i framkant vad gällde form och design. Dessutom har Hanne alltid varit elegant klädd och äger en garderob utan dess like.

Hur fick du idén att göra en bok om Hannes kläder, Christina?

– Jag blev sjuk och när jag låg hemma och var konvalescent fick jag en snilleblixt att jag skulle göra en bok om Hannes alla kläder. Hon har enormt fina kläder från mitten av 40-talet och fram till 80-talet, det är som att se ett helt liv träda fram när man tittar i hennes garderober. Det är aftonklänningar, kappor, hattar, handväskor, skor, blusar, kjolar – men så gott som inga byxor. Jag tror aldrig jag sett Hanne i något byxplagg, förutom en lila nylonoverall hon brukar ha när hon jobbar i sin trädgård.

Var det något plagg du tyckte särskilt mycket om?

– Ja, jag älskar en svart- och vitrandig klänning från 50-talet som Hanne hade på sig på H55-utställningen, en väldigt stor och berömd designmässa i Helsingborg 1955. Hanne använder ju sina fina kläder än idag, hon köper aldrig något nytt. I vintras frågade jag henne om hon ville köpa nya vinterkängor. »Nej, jag har så bra skor som jag köpte i Venedig på 70-talet«, sa hon då. Och tillade: »ska jag köpa skor måste jag till Köpenhamn!«

Text: Ulrika Palmcrantz

 

 

Vinn boken!

I nr 8 av Veteranen lottar vi ut tre ex av boken Tidlös elegans – Hannes garderob av Christina Lindvall-Nordin och Anna Mårtensson. Du hittar tävlingen i kulturdelen långt bak i tidningen.

Får du inte Veteranen? Som medlem i SPF får du Veteranen som medlemsförmån. Du kan även prenumerera på tidningen, eller köpa den i välsorterade tidningsförsäljare.

Dölj faktaruta
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas