Se & läs

Rädd – räddare – räddast

Publicerad 2009-11-19

Befriad
Catharina Ingelman-Sundberg
Forum 2009, ca-pris 171:-

Detta är den tredje fristående delen om handelskvinnan Anne Persdotter i 1300-talets slutskede. Hon driver ett handelshus i Stockholm där svenskar kämpar mot den tyska Hansan och danskar om makten. På Östersjön härjar pirater. På en handelsresa tillsammans med kompanjonen och köpmannen Leonardo tillfångatas hon av den legendariske piraten Störtebecker och förs till Gotland som blivit ett sjörövarnäste. Hon blir inlåst i tornet i sjörövarborgen och startar ett psykologiskt spel med livet som insats. Spänning hela vägen i en utmärkt, kunnigt beskriven historisk miljö som vi inte läst så mycket om tidigare.

Levande begravd
Peter James
Damm förlag, 2009, ca-pris 89:-

PÂ svensexan tre dagar före sitt bröllop utsätts Michael för ett bisarrt skämt: hans så kallade kompisar begraver honom i en kista under jorden, tillsammans med en flaska whisky, en luftslang och en walkie-talkie. Bara kompisarna vet var han finns. På väg därifrån kraschar de med bilen och dör.
När fästmön rapporterar hans försvinnande börjar polisen utreda. Men vilken tid det tar! Emellanåt återvänder berättelsen till kistan där whiskyn börjar ta slut och vattnet att stiga. Hjälp honom!
Gastkramande och välskrivet fram till sista sidan. Bit ihop!

Den perfekte vännen
Jonas Karlsson
Wahlström & Widstrand 2009, ca-pris 154:-

Psykiska spänningar på en arbetsplats är obehagligt – men kan bli spännande litteratur. I novellform kan det bli outhärdligt spännande. Novellen Rummet börjar som en jagberättelse där Björn berättar om sitt nya arbete på en ny avdelning på myndigheten, där det gäller att visa framfötterna. En dag upptäcker han ett kontorsrum som inte används. Han gör rummet till sitt och här utför han sina, och andras, arbetsuppgifter på ett sätt som ger honom chefens uppskattning och statusfyllda arbetsuppgifter.
Problemet är att ingen av hans kollegor vill kännas vid rummet. Det finns inte.
Detta är Jonas Karlssons andra novellsamling och helt underbar. Knorrarna på slutet är nästan undantagslöst oförutsägbara och halsbrytande.

Människohamn
John Ajvide Lindqvist
Ordfront 2008, ca-pris 184:-

En strålande vinterdag är Anders och Cecilia och deras sexåriga dotter Maja p utflykt vid Gåvastens fyr utanför Domarö, där de har tillbringat sina somrar sedan barnsben. Ute p isen försvinner Maja – spårlöst.
Två år senare återvänder Anders, knäckt fysiskt och psykiskt, för att försöka börja om sitt liv. Men något är fel, varför är det inte damm och råttlortar under Majas säng i sommarhuset, som det är överallt i de andra rummen?
Nu blir det magiskt – och riktigt läskigt! Den som trotsar havet på Domarö utmanar dödliga krafter, det vet de bofasta. Men den urgamla pakten håller på att försvagas, kan det vara möjligt att ta tillbaka det havet en gång tagit?
Ajvide Lindqvist är en fantastiskt tonsäker berättare med perfekta anslag i miljöer, porträtterande och stämningar.
Denna bok rekommenderas INTE till läsare med anlag för mardrömmar. Jag som trodde jag kunde skilja på dikt och verklighet.

Text: Anna Rask

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas