Sommarteater vid Gunnebo Slott
Se & läs | Teater
Victoria Kahn som sin karaktär, Matilda Minör, i årets uppsättning av Spanska flugan. Foto: Lina Ikse

Sommarteater vid Gunnebo Slott

Pia Huss pratar med Viktoria Kahn som spelar Spanska Flugan på Gunnebo slott i sommar med bland andra Sven Melander.

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-07-07

Riktiga långskutt! Det är vad skådespelaren, sångerskan, mimaren och regissören Victoria Kahn tar när hon i sommar går all in och spelar fars på Gunnebo slott. Och nog krävs det en bra språngbräda för att raskt hoppa från att ha regisserat Katarina Taikons berättelse om Katitzi för Teater Västernorrland, till att agera amper dam i Spanska Flugan. Pjäsen spelades första gången 1914 och handlar om den burgne senapsfabrikören Klinker – rollen görs här av Sven Melander – som plötsligt konfronteras med sin ungdomskärlek, den förföriska dansösen Spanska Flugan. Hon som oanmäld dyker upp och helt surrar till fabrikörens tillvaro.
Stor ensemble, färg, fest, sång, dans och musik utlovas och Victoria Kahns utlåtande både om sitt eget jobb och om själva uppsättningen är kärnfullt: ”Skitkul!”

När grunden väl sitter kan det börja svänga med timing, rytm och spelglädje.

Victoria Kahn var bara sex år när hon debuterade på Dramaten. Sedan dess har det blivit mycket och varierad scenkonst. Nu gäller komiskt ensemblespel i högt tempo.
– Att spela fars är som att följa ett notpartitur, när grunden väl sitter kan det börja svänga med timing, rytm och spelglädje. Någon kanske tror att det går att leka fritt i fars, men det är nästan tvärt om. Ensemblen måste vara helt trygg. Ingen ska behöva vara nervös för att någon ”öppnar eget”, och på det viset slår undan benen för kollegorna.

Jag vet vilka toppnummer jag inte vill missa!

– Många gånger är det lika roligt att, i scener där jag själv inte är med, stå i kulissen och smygkika. Jag vet vilka toppnummer jag inte vill missa!
I Spanska Flugan medverkar även Sven Melander, Ewa Roos, Reuben Sallmander, Hanna Hedlund och fler därtill. En extra poäng är att Ulf Eklund, som kritikern Leif Zern utnämnt till en av Sveriges finaste komiska begåvningar, också ingår i ensemblen. Att Ulf och Victoria är gifta med varandra gör inte saken sämre, en spansk fluga blir deras gemensamma sommarhit.

Pia Huss
Kulturjournalist och teaterkritiker
i bland annat Dagens Nyheter

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-07-07
senioren-nr-5
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 5 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas