Sport-röran i din tv
Se & läs | Guide
Tv. Hanna Öberg, OS- och VM-guldmedaljör i skidskytte. Th. Färjestad möter Leksand i SHL-hockey 2020. Foto: Mostphotos

Sport-röran i din tv

Nu väntar en vinter fullmatad med tv-sport. Men det gäller att ha kanalerna som sänder det du vill se. Vi reder ut vad som gäller.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-21

Skidor, alpint, skidskytte

Vi kan börja med det enkla. SVTs succé Vinterstudion kör på som vanligt en säsong till och sänder längdskidor, alpint och skidskytte.
Men – från och med säsongen 2021-2022 är det Nent Group och Viasat som har köpt rättigheterna för längd och alpint fem år framåt. När det gäller skidskytte har SVT rättigheterna till och med säsongen 2025-2026.

Fotboll

Premier League: Nent Group (det vill säga Viasat och Viaplay) har rättigheterna till och med 2028.
Champions League: Nent Group sänder kommande säsong. Från och med säsongen 2021-2022 tar TV4 och C More över och har rättigheterna till och med 2024.
Europa League: Nent Group sänder till och med säsongen 2023-2024.
La Liga och Serie A: TV4 och C More har rättigheterna till och med säsongen 2021-2022.
Bundesliga: Nent Group har rättigheterna till och med 2025.
Allsvenskan och Superettan herrar: Coronapandemin sköt upp starten av den svenska säsongen och sista omgången i Allsvenskan spelas 6 december och sänds på Discovery/Dplay. Superettans sista omgång är 5 december.
Allsvenskan damer: Coronapandemin sköt upp starten av Damallsvenskan och sista omgången spelas 15 november och sänds på Sportbladet, som har rättigheterna till och med 2022. För att se Damallsvenskan måste du ha ett abonnemang på Sportbladet Play.
Herrlandslaget: TV4 och C More.
Damlandslaget: TV4/C More och SVT.

Se Zlatan Ibrahimović på tv, men vilken kanal? Foto: Mostphotos

 

Ishockey

SHL och Hockeyallsvenskan: C More sänder till och med säsongen 2023/2024.
SDHL: C More och Sportkanalen samt SVT sänder flera matcher.
NHL: Nent Group har rättigheterna till och med denna säsong.
VM herrar: SVT sänder VM denna säsong.
VM damer: SVT har rättigheterna till och med 2025.

 

VAD ÄR DPLAY – OCH VAD ÄR STREAMA?
Dplay är en streamingtjänst på tv-bolaget Discovery. Att streama en sändning innebär att du kan se sändningen på din dator, läsplatta eller mobiltelefon. När du ser på en mobiltelefon krävs det att det är en så kallad smartphone (smart telefon).
Discovery har annars elva ”vanliga” tv-kanaler där Kanal 5 är den största och mest kända. Andra kanaler är bland annat Kanal 9, Kanal 11 och Discovery.

VAD ÄR NENT GROUP?
Nent Group hette förut MTG och är ett svenskt medieföretag med fokus på streaming och tv. Du kan välja mellan att titta på vanlig tv, då heter det Viasat och de paketen är dyrare. Du kan också välja deras streamingtjänst som heter Viaplay. Då ser du sändningarna på din dator, läsplatta eller mobiltelefon.
Om du vill titta på Viasat på vanlig tv måste du skaffa en digitalbox.

C MORE OCH TV4
Om du väljer ett paket från C More kan du titta både på vanlig tv eller på din dator, läsplatta eller mobiltelefon. Om du tittar på din dator, läsplatta eller mobiltelefon kallas det alltså att streama. Vill du till exempel kunna se alla matcher från SHL måste du skaffa ett C More-paket.
Om du däremot bara vill se herrlandslaget och damlandslaget i fotboll räcker det med TV4. Enda skillnaden mellan TV4 och C More är att det på TV4 är reklampauser.

Dölj faktaruta

 

SÅ MYCKET KOSTAR TV-PAKETEN

C More har två olika sportpaket. Ett som heter Mycket Sport och ett som heter All Sport. De kostar 199 respektive 399 kronor i månaden.
Den stora skillnaden med det dyrare paketet är att där får du alla matcher i SHL och Hockeyallsvenskan.

Dplay har sitt totalpaket som kostar 349 kronor i månaden. Där ingår bland annat Allsvenskan och Superettan samt Europa League.
För 499 kronor i månaden får du Dplays Total-paket plus C More Sport. Då får du Allsvenskan och Superettan med Dplay samt C Mores linjära kanaler med bland annat SHL, Serie A och La Liga.

Viasats sportpaket kostar 689 kronor i månaden. Nya kunder kan binda sig för tolv månader och då kostar det 249 kronor i månaden. Totalt blir det 3 183 kronor för ett år då det även tillkommer en frakt- och miljöavgift på 195 kronor.
Har du Viasats sportpaket ingår Viaplay, som är streamingtjänsten. Viaplay Sport kostar 399 kronor i månaden och det kan du avsluta när du vill.

Ta hjälp av en vän eller släkting

Om du är intresserad av att skaffa något tv-paket och inte gjort det förut kan det kännas krångligt. Det allra bästa är att ta hjälp av någon släkting eller vän som har erfarenhet av det.
Om du inte har den möjligheten kan du ringa till tv-bolagens kundtjänst och be om hjälp. Då är det viktigt att du är tydlig med vad du vill se så att du inte måste betala för ett paket du inte behöver.

Dölj faktaruta

KONTAKTUPPGIFTER

Dplay
Tel: 010-207 88 83
Tel: 031-31 31 139
E-post: kundtjanst@dplay.se
Här hittar du utbudet av sport på Dplay: www.dplay.se/sport

Nent Group – Viasat/Viaplay
Tel: 0771-52 20 00
E-post: På denna sida hittar du kontaktinformation om du vill skicka e-post: www.viasat.se/kundservice/13597/kontakta-kundservice/
Här hittar du utbudet av sport på Viasat/Viaplay: www.viasat.se/tv-play/innehall-och-rattigheter/sport

C More
Tel: 0771-481 481
E-post: info@cmore.se
Här hittar du utbudet av sport på C More: www.cmore.se/sport

Dölj faktaruta

Text Jan Hagberg
Foto Mostphotos

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-21
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas