God morgon
Recept
Foto Björn Tesch

God morgon

Publicerad 2011-10-13

Prova något  nytt

Tänk dig att du åt kalops till middag varje dag i ett helt år. Efter bara några veckor skulle du antagligen vara så trött på köttgryta att tuggorna växte i munnen och du ville aldrig se kalops igen.

Frukosten däremot, är för många ett mål där man utan vidare kan äta prick på tuggan samma sak, dag ut och dag in. Själv vill jag helst ha en stor kopp svart te och gröt eller två knäckemackor.

Här vill vi inspirera till frukostvariation för att få en mer intressant start på dagen. Prova en ny grötsort, värm lite färsk frukt till yoghurten eller laga en enkel och god omelett. Låt dagens viktigaste mål också bli ett av dagens godaste.

MALIN OTTOSSON

6 nya frukostfavoriter!

NYTTIG START


Det påstås att frukosten är dagen viktigaste mål, stämmer det?
Vi frågade Annika Larsson Vessby, dietist på vårdcentralen i Tidaholm.

– Jag tycker snarare att det är viktig att fördela maten över hela dagen, säger Annika.
Många äter en minimal frukost och knappt något under dagen och sedan en jättemåltid på kvällen. Frukosten ska stå för 15-25 procent av dagens energi så att man orkar vara aktiv.

Vad ska man då äta?

– Om man inte har några problem med övervikt eller diabetes så kan man helt enkelt välja det man tycker om. En tallrik gröt med mjölk och en smörgås innehåller både protein och fibrer som mättar bra. Vill man hellre ha yoghurt med flingor och ett kokt ägg så kan man äta det. Ägg är bra protein och innehåller också en massa annan näring.
En kopp te till frukost hämmar järnupptaget i kroppen. Då är det bra att komplettera teet med ett glas juice eller en apelsin eftersom c-vitamin från apelsinen hjälper kroppen att ta upp järn. Kaffe är vät-skedrivande, kom ihåg att dricka extra vatten, äldre är känsligare för uttorkning än unga människor.

Är det något särskilt som äldre ska tänka på när de väljer frukost?

– Välj något du tycker är gott! Det vanligaste problemet är nog att man inte äter frukost alls. Är man överviktig ska man inte äta alltför energirik mat som nötter och socker. Den äldre generationen har ofta väldigt bra koll på vad som är nyttigt. De behöver till exempel inte leta efter importerade »superbär« som goji och acai utan vet att våra blåbär, lingon och hallon är nyttiga och superbra.

Vad äter du själv till frukost?
–    Jag brukar äta min egen hemmagjorda müsli med vaniljyoghurt, en smörgås med leverpastej, kanske ett glas juice och ibland kokar jag ett ägg till också.

Malin väljer!

1. ROTSELLERI
Ger underbar grundsmak i soppor och grytor. Rosta stora tärningar mjuka i ugnen tillsammans med potatis och vitlök och olja. Salta och servera till en god köttbit.

2. ANNIKAS MÜSLI
Provlaga Annika Larsson Vessbys morgonmüsli, se recept. Tar lite tid men det är det värt! Knaprigt och gott med mycket fibrer, mycket energi och full kontroll över innehållet.

3. »TVESOVLA«
Att lägga två sorters pålägg på mackan, kanske både ost och skinka, är en underskattad lyx.

Dölj faktaruta
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas