Laga gott och enkelt för en person
Foto Linda Prieditis
Recept | Kockbesök

Laga gott och enkelt för en person

När Senioren efterlyste er som ville ha inspiration och hjälp kring maten var en som hörde av sig konstnären Bengt-Åke Hellman, som efter trettio år som gift nu lever ensam. Anna Henning Mobergs utmaning var att få honom att hitta motivationen att laga god, vegetarisk mat för en person.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-06-04

Porträtt_BengtAke

När en av Bengt-Åkes söner blev vegetarian för några år sedan, började han själv också laga vegetariskt för att slippa laga flera rätter.
– Efter några veckor märke jag hur bra jag mådde. Dessutom tappade jag sex-sju kilo på kuppen, och då var det enkelt att fortsätta. Jag tycker också att det är obehagligt med den osunda djurhållningen som ofta råder, och köttets negativa miljöpåverkan, säger han.
Efter att barnen flyttat ut och Bengt-Åke separerat, har det blivit svårare att hitta motivationen att laga god mat som inte är alltför krånglig.

Bästa tipset för att få till bra mat när du är ensam, är att ha framförhållning. Kokar du bönor och linser, ta i lite extra. Då kan du frysa in små portionspåsar och ta fram efter behov.
– Jag försöker göra så, säger Bengt-Åke. Om jag lagar mat på kvällen gör jag alltid en lunchlåda som jag tar med mig till ateljén dagen efter. Jag köper också ofta större förpackningar och packar om i mindre som jag fryser in.

Mat är viktigt för Bengt-Åke. Intresset väcktes 1972 när han som 22-åring hälsade på en vän i Provence. De till bredden charkfyllda baguetterna, den smakrika getosten, de frasiga croissanterna och alla små pizzor som toppats med lokala råvaror blev början på en gastronomisk kärlekshistoria som varar än idag.
– Jag älskar Frankrike och har återkommit många gånger genom åren. Att cykla längs stränderna i Bretagne, gå och plocka musslor som du tillagar på stranden till traktens rosévin – det är livet för mig. Jag undviker däremot att äta sådant som är riktigt dåligt, som snabba kolhydrater. Vitt ris äter jag aldrig. Däremot tar jag gärna ett glas vin till maten oavsett om jag är ensam eller inte, säger han och ler. Jag smuttar lite när jag lagar mat och unnar mig ett glas till maten.

När Bengt-Åke bjuder på middag blir det gärna något bufféliknande. Han gravar en laxsida, gör lite tomatröra, en god paj och lägger till ostar och annat småplock.
– Sen ser jag till att ha riktigt goda viner, det räddar allt, tillägger han och skrattar.
De fyra matkassar jag har med mig är fyllda med färska grönsaker, baljväxter, svamp och goda smaksättare som parmesanost och örter.
– Du har berättat att du ofta gör grytor, soppor och gratänger, Bengt-Åke. Därför tänkte jag att vi skulle fokusera på lite enklare vegetarisk mat som går snabbt att laga och smakar mycket.
Lättlagat och gott, vem vill inte ha det…

Text Anna Henning Moberg
Foto Linda Prieditis

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-06-04
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas