Matnyttigt på nätet
Recept
Foto: Björn Tesch

Matnyttigt på nätet

Trots att det kommer ut en kokbok om dagen hämtar allt fler recept och inspiration på internet från matbloggare och matsajter. Receptet du söker är inte längre bort än några klick.

Publicerad 2009-05-11

– Vi vill vara en vän i köket när man inte vet vad man ska laga, säger Alice Brax, matskribent på Tasteline.

Med 190 000 unika besökare per vecka och 20 936 recept att söka bland är Tasteline en av de största svenska matsajterna. På sidan kan man bland annat skapa sig en egen sida, göra inköpslistor, följa sajtens egna bloggare eller vara med i en av ett 80-tal klubbar med namn som Nybörjarklubben, Indisk mat eller Fredagsfrallan.

På Tasteline är ”kyckling”, ”korv”, ”detox” och ”kladdkaka” de vanligaste sökorden besökarna använder till vardags. Till helgen längtar vi efter festmat, då toppar istället ”potatisgratäng”, ”pannacotta”, och ”kladdkaka” igen.

Det allra mest klickade receptet är Anna Bergenströms klassiska och praktiska recept Fannys kyckling allt i ett som Anna Bergenström själv rekommenderade i en intervju i Veteranen härom året.

Interaktiva recept

Journalisten Lisa Bjerre har gått igenom och betygsatt de svenska matsajterna för tidningen Internet World. Hon tycker att en bra matsajt ska vara både inspirerande med lockande bilder och samtidigt praktisk och enkel att använda.
– Somliga använder matsajter till att leta efter recept. Andra är där för att knyta kontakter och diskutera mat med andra intresserade, säger Lisa Bjerre.

Hon tycker att sajter ska ha många interaktiva funktioner så att besökare kan ladda upp egna recept, kommentera andras eller spara recept som man vill återkomma till en annan dag.
– Recepten från läsarna tenderar att handla om den enklaste vardagsmaten, den man lagar oftast, säger Lisa Bjerre. Kommentarer från andra som provlagat hjälper också till att utveckla recepten så att man får tips om att ta mer av det ena eller andra eller byta ut någon ingrediens för att variera receptet.

Internet Worlds undersökning toppades av ica.se, tätt följt av recept.nu och Tasteline.
De stora matsajterna har ofta någon tidning eller ett livsmedelsföretag bakom sig, som Arla, Allt om mat eller Icakuriren. Flera andra som Tasteline, och recept.nu samarbetar med dagstidningar eller tv-kanaler. Dessutom finns det oändliga mängder av matsajter med specialinriktning som allergimat.com, GIviktkoll.se eller dagensmuffin.se.

Tummelplats för matnördar
En matsajt som beskriver sig själv som ”en tummelplats för matnördar” är Taffel.se där en grupp matskribenter skriver om mat ur alla aspekter med en mycket personlig prägel. Taffel.se har drygt 4 000 prenumeranter på sitt nyhetsbrev.
– Vi har framförallt två grupper som besöker oss, berättar matskribenten Lisa Förare Winbladh som är en av eldsjälarna bakom sajten. Dels har vi pensionärerna som har gott om tid, dels har vi många människor som arbetar med mat på ett eller annat sätt.

Lisa Förare Winbladh är både matskribent och bloggare och hon läser själv en rad olika matbloggar. Hon tycker sig se en skillnad mellan könen där kvinnor bloggar mer om vardagsmat och familj medan män bloggar mer om krogbesök och experimentell matlagning som surdegsexperiment och liknande.

Smartare sökvägar
I framtiden tror Lisa Bjerre på Internet World att vi får se allt fler allt smartare sökvägar på sajterna.
– Brukar du gilla libanesisk mat eller brukar du gilla samma recept som en viss person, då kan datorn föreslå andra liknande recept som du skulle kunna tycka om, säger hon. En del sådant ser vi redan på nätet. Jag tror att vi kommer att umgås ännu mer på internet med matprat, tips och diskussioner.

Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch
Recept: Från Internet

Matnyttigt

Matnyttiga adresser:
Här följer en liten tipslista med adresser på nätet som kan vara intressanta för matintresserade.

Matsajter
www.alltommat.se
www.arla.se
www.ica.se
www.icakuriren.se
www.matklubben.se
www.recept.nu
www.taffel.se
www.tasteline.com

Veteranen.se

(Du har väl inte missat recepten här på www.veteranen.se?)

Sökmotor för att hitta recept på olika sajter
www.hittarecept.se

Blandade bloggtips
Brax on food (Alice Brax)
www.braxonfood.se
Matälskaren (Lisa Förare Winbladh)
http://matälskaren.taffel.se
Om jag var din hemmafru
http://hemmafru.taffel.se
Tre tjejer i köket
www.raggaze.se 
Fast Food Lovers
www.fastfoodlovers.com
DN
www.dn.se/blogg/matbloggen

Engelska matsajter
www.indianfoodforever.com
www.gourmet.com
www.cooksillustrated.com
http://dinersjournal.blogs.nytimes.com
www.epicurious.com

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas