Pancettapaj med karamelliserad lök och parmesan
Mat | Recept | recept

Pancettapaj med karamelliserad lök och parmesan

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-03-08

8 bitar

125 g + 20 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
1/2 tsk salt
4 stora gula lökar
250 g pancetta (italienskt fläsk)
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 ägg
1 msk majsstärkelse
svartpeppar
80 g riven parmesan

Till servering
en god sallad

1 Sätt ugnen på 225 grader. Mixa 125 gram smör och mjöl i en mixer eller nyp ihop det för hand. Tillsätt vatten och salt och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
2 Skala och skiva den gula löken. Hacka pancettan och stek den gyllenbrun i en stekpanna på medelvärme. Ta upp den ur pannan och ställ åt sidan.
3 Lägg 20 gram smör i panna tillsammans med den skivade löken. Stek löken så att den tar färg. Sänk värmen och låt löken mjukna i cirka 15 minuter.
4 Ta fram pajskalet och förgrädda det i cirka 10 minuter eller tills det fått fin färg. Vispa ihop grädde, mjölk, ägg, majsstärkelse och svartpeppar i en skål.
5 Lägg pancettan och löken och i pajskalet, strö över parmesanen och häll äggstanningen över. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och ställ in pajformen i ugnen. Grädda pajen i cirka 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
6 Servera med en god sallad.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-03-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas