Torskrygg med dragon-beurre blanc & spetskål
Mat | Recept | recept

Torskrygg med dragon-beurre blanc & spetskål

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-10-05

4 portioner

600 g torskrygg, med skinn
(4 bitar à 150 g)
salt
smör, att hyvla över fisken
färsk timjan

DRAGON BEURRE BLANC
1 schalottenlök
1 dl vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
6–7 hela vitpepparkorn
1 tsk torkad dragon
150 g smör
0,5 dl vispgrädde

SPETSKÅL MED CITRON
800 g spetskål
25–50 g smör, att steka i
rivet skal från 1 citron
salt
nymalen svartpeppar

TOPPING
4 tsk forellrom
färsk dill eller körvel

FISK
1 Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
2 Lägg ut torskbitarna i en ugnsfast form med skinnet neråt.
3 Salta och låt dra i ca 10 minuter. Hyvla sedan en skiva smör på varje fiskbit och lägg på en kvist timjan.
4 Fisken ska bakas i ugnen till en innertemperatur på 48 grader, det tar ca 20 minuter. Så sätt in fisken i ugnen när såsen är klar.

BEURRE BLANC
1 Hacka schalottenlöken och lägg i en kastrull tillsammans med vin, vitvinsvinäger, vitpepparkorn och dragon. Koka ner till hälften och sila sedan av lök och kryddor och släng bort dem.
2 Klicka i smöret i såsen under konstant vispning. Såsen får gärna småputtra lite lätt hela tiden.
3 När såsen tjocknat, tillsätt vispgrädde och smaka av.

SPETSKÅL MED CITRON
1 Halvera och strimla spetskålen grovt. Hetta upp en stekpanna eller gryta med smör.
2 Fräs på kålen tills den mjuknar något. Tillsätt citronskal och smaka av med salt och svartpeppar.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-10-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas