1,6-procentaren på väg att rivas upp
SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
Nyheter | Genombrott

1,6-procentaren på väg att rivas upp

Ompröva ordningen med ett förskott på pensionen. Det föreslår Pensionsmyndigheten i en ny rapport.

Jan Arleij
Publicerad 2021-10-04

Det rör kraftigt på sig i pensionsfrågan. På fredagen (1/10) kom ett smått historiskt utspel från Pensionsmyndigheten om att den så kallade förskottsräntan behöver ändras.

Grundfrågan formuleras som om vi ska ha mer pension i början och mindre på slutet – eller tvärtom.

– Med dagens regler prioriteras en högre startpension till priset av en lägre årlig pensionsuppräkning. Man tar ut ett förskott av den framtida pensionen för att på så sätt kunna räkna upp startpensionen, sa Pensionsmyndighetens seniore rådgivare Stefan Oscarson när han presenterade rapporten på ett digitalt seminarium i fredags (1/10).

Äldst får lägst

Nivån på förskottsräntan påverkar fördelningen mellan pensionärer, konstaterar myndigheten i rapporten.

En förskottsränta leder också till att de som lever längre än genomsnittet får en lägre livspension än om förskottsräntan inte hade använts.

– Vid hög ålder blir effekten betydande och är ett skäl till att de allra äldsta pensionärerna, där de flesta är kvinnor, i genomsnitt har de lägsta pensionerna, sa Stefan Oscarson.

Med dagens regler är pensionen 20 procent lägre vid 90 års ålder än vad den annars skulle vara.

– Det är ett skäl till att vi har så många pensionärer med alltför låg standard, sa Stefan Oscarson.

Resten av livet

Förskottsräntan – genom åren illa sedd av SPF Seniorerna och ofta benämnd som ”1,6-procentaren” – innebär alltså att pensionssystemet omfördelar den enskilde pensionärens inkomstpension så att den blir högre i början och lägre i slutet av livet som pensionär.

Förskottet betalas av varje pensionär med att den årliga höjningen av pensionen minskas med 1,6 procentenheter. Så om samhällets inkomstindex, som styr inkomstpensionernas höjning, stiger med 2,0 procent blir pensionshöjningen 0,4 procent, sedan 1,6-procentaren ”fått sitt”.

Stefan Oscarson.

– Dagens förskottsränta ökar därmed också risken för rena sänkningar av pensionen vid de årliga omräkningarna, konstaterade Stefan Oscarson. Är tillväxten och inkomstutvecklingen i samhället lägre än 1,6 procent blir det inget kvar till någon höjning.

Pensionsmyndighetens slutsats är att det finns sakliga skäl för att förskottsräntan borde vara lägre. Regeringen bör utreda saken, föreslår myndigheten.

En stor dag

Ett historiskt och glädjande besked för SPF Seniorerna.

– Den här ordningen har vi alltid kritiserat från SPF Seniorernas sida. Därför är vi mycket glada idag, sa förbundets ordförande Eva Eriksson när hon gavs tillfälle att under seminariet kommentera den nya rapporten och det genombrott i sakfrågan som den öppnar för.

– Vår kritik har genom åren setts över axeln. Vi har bemötts med varningar från myndigheter och politiker om att vi skulle öppna Pandoras ask med det här kravet. Men det är nog precis det som krävs att vi gör för att komma närmare målet om att systemet utvärderas i sin helhet.

Hela systemet

Det handlar om förtroendet för hela pensionssystemet, menade Eva Eriksson.

– Därför kommer rapporten i rätt tid, när partiernas bud till pensionärerna om 600 kronor hit och en tusenlapp dit yr runt i luften. Den är ett viktigt underlag i en diskussion om hur hela pensionssystemet kan reformeras, menar SPF Seniorernas ordförande.

0,8 procent

Organisationen har föreslagit att man skulle kunna halvera förskottsräntan.

– Men då måste man också hitta en metod för att kompensera för infasning av systemet. Vi vill inte vara om en sänkning av pensionerna. Tvärtom behöver de höjas både i början och slutet av tiden som pensionär.

Att den ekonomiska standarden blir lägre ju äldre man blir är helt oacceptabelt.

– De som blir mest utsatta är kvinnor eftersom kvinnor lever längre, fortsatte Eva Eriksson.

Stefan Oscarson, en av landets främste experter på pensionssystemet, varnade för att om förskottsräntan sänks eller tas bort behöver också pensionerna sänkas.

– Därför behöver en sådan förändring göras i samband med exempelvis en höjd pensionsavgift.

Också det är något som SPF Seniorerna har krävt under lång tid.

Hela rapporten

Här kan du ta del av  hela rapporten ”Högre startpension eller högre årliga pensionsomräkningar? Förskottsräntans betydelse för pensionerna”.

Här kan du se seminariet i sin helhet.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-10-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas