Kraftfull manifestation mot svagt pensionssystem
Eva Eriksson på Stortorget. Foto: Jan Arleij
Nyheter | Vrede

Kraftfull manifestation mot svagt pensionssystem

"Kvinnokraft tillsammans med pensionärsorganisationer är vad som kan tvinga fram nödvändiga förändringar av pensionssystemet" Det sa SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i en manifestation på Stortorget på torsdagen.

Jan Arleij
Publicerad 2021-09-09

Det sa SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i en appell på Stortorget på torsdagen.

När manifestationen ’Pension hela året’ ägde rum i Gamla Stan i strålande sol och skönaste sensommarvärme hölls en rad korta tal och upprop mot svagheter och orättvisor i pensionssystemet.

Mycket kvar

Jämställdheten i Sverige har förbättrats de senaste decennierna. Men flera områden har en bra bit kvar, konstaterade Eva Eriksson.

– Två av dem är arbetsmarknaden och pensionssystemet, och de hänger ihop. Det är i arbetslivet som grunden för pensionen läggs. Men på arbetsmarknaden gäller fortfarande inte lika lön för likvärdigt arbete.

– Kvinnor betalas fortfarande sämre än män, för likvärdigt arbete. Kvinnor arbetar i branscher med lägre löner, och arbetar mer deltid än män. Det här måste arbetsmarknadens parter ta ett mycket större ansvar för.

Skillnaden mellan kvinnors och mäns inkomster är 3,6 miljoner kronor, över ett helt arbetsliv.

Kvinnors andel av mäns pensioner är bara 71 procent.

Det innebär att pensionerna idag är så låga att Sverige hamnar på Nordens jumboplats.

– Det finns 355 000 fattigpensionärer, enligt EU:s definition. Det är skam.

Kräver debatt

Eva Eriksson använde en stark retorik på torget i Gamla stan.

– Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att pensionerna inte håller måttet.

Följden blir förödande:

– En av de allra viktigaste socialförsäkringarna har mist sin legitimitet. Det är oroväckande.
Politikerna måste kliva fram om förtroendet för pensionssystemet ska kunna återupprättas.

– Vad tycker de olika partierna i Sveriges riksdag? Vi kräver en debatt om pensionssystemet, som uppmanade närvarande socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) och alla partier att ta initiativ för en öppen, allmän debatt om pensionssystemet.

Kvinnokraft

Eva Eriksson tackade för arrangemanget med att konstatera att ledarna för Sveriges över 700 000 organiserade pensionärer leds av kvinnor.

– Kvinnokraft är vad som krävs för att åstadkomma förändring.

Sineva Ribeiro.

Bland talarna fanns också Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro som lovade att förbundet kommer att göra pensionsfråga till en central fråga i den kommande valrörelsen.

”Kvinnor slutar få pension 9 september”

Kvinnor har 69 procent av mäns pensioner. Omräknat till dagar på ett år betyder det att kvinnor slutar få pension idag den 9 september, medan män fortsätter få pension hela året. Dags för #pensionhelaåret, anser arrangörerna.

Birgitta Sevefjord från Tantpatrullen.

Det är Sveriges Kvinnolobby är sammankallande för nätverket Lön hela dagen som varje år räknar ut vilken tid kvinnor slutar få betalt. Ett antal organisationer (fackförbund, kvinnoorganisationer och politiska kvinnoförbund) gör en liknande kampanj för jämställda pensioner.

– Vi tar det här initiativet för att pensionsfrågan och kvinnors pensioner väcker stort engagemang i kvinnorörelsen, säger Clara Berglund, generalsekreterare fört Sveriges kvinnolobby, och talesperson för uppropet. Vi anser att frågan förtjänar att debatteras mer och bli en valfråga.

Dölj faktaruta

Minister mot ålderism

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson passade på att ge en dekal med texten ”Stoppa ålderismen” till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Ministern tackade för den lilla gröna och satte den genast på sin jacka.


På Seniorens fråga om hur det känns att bära dekalen sa Ardalan Shekarabi ”bra”.

– Väldigt bra till och med. Det är något jag kan skriva under på utan problem.

Hänger ålderism och låga pensioner ihop?

– Ja, man kan väl säga att det faktum låga pensionsnivåer har tolererats och accepterats alltför länge kan vara en effekt av att vi har väldigt mycket fokus i politiken på människor som är mitt i sin arbetsföra ålder.

– Nu är det dags att bredda perspektivet, och inkludera våra seniorer i större utsträckning i den politiska debatten om vägvalen i vårt land.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-09-09
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas