”Orimligt med ett pensionssystem som skapar oro bland yngre och äldre”
Foto: Colourbox
Nyheter | pensionssystemet

”Orimligt med ett pensionssystem som skapar oro bland yngre och äldre”

”Det är orimligt att en välfärdsstat som Sverige har ett pensionssystem som skapar oro bland såväl yngre som äldre” Det skriver SPF Seniorerna, Byggnads och Katalys i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-24

Pensionerna kommer att bli en stor valfråga nästa år och SPF Seniorerna har länge krävt att mer pengar måste avsättas till pensionssystemet. Tillsammans med fackförbundet Byggnads och fackliga idéinstitutet Katalys har SPF Seniorerna skrivit en debattartikel om att politikerna måste ta frågan på allvar nu.

”90-talets pensionsreform har dessutom inte levererat det den lovat – 60 procent av slutlönen i allmän pension. I stället får de födda 1953 en allmän pension på cirka 45 procent av slutlönen, efterföljande generationer riskerar än mindre. Nyblivna pensionärer saknar cirka en fjärdedel av den allmänna pension som både de själva och reformen förväntade” skriver Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads och Daniel Suhonen på Katalys bland annat.

Det är alltså inte bara äldre som är missnöjda utan många yngre som är verksamma i arbetslivet i dag är oroliga för sin framtida pension.

”Vi menar att allmän pension måste vara god nog, tjänstepension ska utgöra det komplement det var tänkt. I framförallt två frågor är vi överens om behov av förändringar: höjda avsättningar till pensionssystemet och mer politisk handlingskraft” skriver trion och fortsätter längre ned:

”I stället för att ta tag i dessa grundproblem har politikerna i riksdagens Pensionsgrupp ägnat sig åt skattelättnader, bostadstillägg och inkomstpensionstillägg – som döljer systemets brister och undergräver pensionen som en försäkringsidé. Politiken förefaller mer intresserad av att vårda sin kompromiss än att utveckla systemet, tilliten och pensionerna”

Du hittar hela debattinlägget i Svenska Dagbladet här

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas