”Pensionärer måste kunna pausa sin tjänstepension”
Foto: Getty Images
Nyheter | arbete

”Pensionärer måste kunna pausa sin tjänstepension”

Pensionärer som tillfälligt går tillbaka till arbete riskerar en skattesmäll. Nu måste lagen ändras, skriver tre pensionsexperter som menar att pensionärer måste kunna pausa sin tjänstepension.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-17

Det är i ett debattinlägg i Jönköpings-Posten som Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv, Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK och Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum skriver att utan möjlighet att pausa sin tjänstepension kan färre välja att arbeta trots att de både kan och vill det.

”Det ligger i allas intresse att de pensionärer som tillfälligt vill gå tillbaka till arbete ska kunna göra det. Men i dag riskerar de en skattesmäll eftersom lagstiftningen gör att det inte går att pausa tjänstepensionen på samma sätt som det går att pausa den allmänna pensionen från staten. Det är hög tid att reglerna ändras”, skriver trion.

Inte möjligt i dag

Om du tillsammans med pension och lön tjänar mer än 47 958 kronor betalar du statlig skatt på de sista intjänade tusenlapparna. För att undvika det skulle du kunna pausa tjänstepensionen och leva enbart på lönen men det är inte möjligt i dag.

”Det är dags att regering och riksdag tar sitt ansvar och ändrar lagstiftningen snarast så att fler seniorer kan jobba och bidra till välfärden. Det är extra viktigt nu när Sveriges ekonomi ska återhämta sig efter pandemin”, skriver de och hänvisar till att allt fler äldre både vill och kan fortsätta arbeta efter 65-årsdagen och tar Jönköpings län som exempel där 35 procent av männen och 24 procent av kvinnorna över 70 år arbetar.

Sett över hela landet kombinerar cirka 350 000 äldre pension och jobb, enligt beräkningar från tjänstepensionsföretaget Alecta.

Du kan läsa hela debattinlägget här.

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas