Så lyfter tjänstepensionen efter nyår
Foto: Folksam
Nyheter | Plånboken

Så lyfter tjänstepensionen efter nyår

Höjningarna av 2024 års tjänstepensioner blir betydligt större än den allmänna pensionens 1-procentshöjning.

Jan Arleij
Publicerad 2023-12-14

Skälet är att inkomstpensionerna styrs av löneutvecklingen i samhället, medan tjänstepensionerna höjs i takt med antingen prisutvecklingen eller utvecklingen på börsen.

Den första vet vi har rusat under året, men även börsen ser ut att stiga när 2023 summeras, både i Sverige och utomlands.

Det finns två typer av tjänstepensioner som höjs på olika sätt. Äldre tjänstepensioner räknas i flera fall upp med mellan 6,5 procent ända upp till 9,1 procent.

Har både och

Dessa är så kallade förmånsbestämda tjänstepensioner, vilket betyder att man från början är garanterad en viss procent av sin slutlön i pension.

Under 1990-talet infördes också den premiebestämda tjänstepensionen som innebär att arbetsgivaren betalar in en viss procent av lönen som sedan placeras på finansmarknaden. Många har idag en kombination av förmånsbestämda och premiebestämda pensioner.

Om en månad

Alla med premiebestämda tjänstepensioner ska ha fått besked om höjningen strax efter årsskiftet. Pensionsbolagen väntas ge besked i mitten av januari.

Men några försäkringsbolag meddelar redan nu vilka höjningar som väntar.

Folksam som är en av de stora pensionsjättarna gav häromdagen besked att man tänker höja tjänstepensionen med nästan 6,5 procent för 65 000 kunder – för att kompensera för inflationen.

De som berörs är kunder med förmånsbestämd tjänstepension inom KTP 2 vilket enligt ett pressmeddelande från Folksam är en kollektivavtalad tjänstepensionsplan som omfattar tjänstemän anställda inom kooperation och folkrörelse.

– I dessa tider när allt fler märker av den rådande ekonomiska oron och stigande priser kan höjningen av tjänstepensionen med över sex procent göra stor skillnad, säger Katrin Röcklinger, chef Affärsområde Liv på Folksam.

Katrin Röcklinger.

Folksam meddelar också att man höjer intjänad pension för cirka 90 000 kunder där pensionen inte börjat betalas ut än, också här med 6,5 procent.

300 i månaden

Som Senioren tidigare berättat har också Alecta gett besked om höjningar.

Här handlar det om den förmånsbestämda tjänstepensionen ITP 2 som Alecta förvaltar åt stora grupper pensionärer och pensionssparare. 651 000 pensionärer berörs.

Principen är densamma som hos Folksam – eftersom det är det senaste årets inflation som ska kompenseras blir höjningen 6,5 procent.

– Höjningen på 6,5 procent innebär i genomsnitt cirka 300 kronor per månad för en pensionär som arbetat som tjänsteman i privat sektor under sitt yrkesliv, säger Alectas pensionsekonom Staffan Ström.

Staffan Ström.

Så höjs pensionerna 2024

Allmän pension (inkomst- och tilläggspension): + 1 procent.
Garantipension: upp till + 9,1 procent.
Förmånsbestämd tjänstepension: + 6,5 till + 9,1 procent.
Premiebestämd tjänstepension och premiepension – exakta besked kommer efter årsskiftet.
Källa: Pensionsmyndigheten, Minpension.se

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2023-12-14
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas