Tjänstepensioner: Dagens pensionärer måste få flexiblare regler
Göran Arrius. Foto Kalle Assbring
Nyheter | Halvhjärtat

Tjänstepensioner: Dagens pensionärer måste få flexiblare regler

Dagens pensionärer kommer att missgynnas om regeringen får som den vill när nya flexiblare regler för utbetalning av tjänstepension införs.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-23

Det menar Sacos förbundsordförande Göran Arrius och utredaren Ossian Wennström, tidigare expert i Tjänstepensionsbeskattningsutredningen, i en debattartikel på Altinget.

Just nu remissbehandlas finansdepartementets förslag till nya och mer flexibla regler för uttag av pension.

De nya villkoren ska innebära att pågående pensionsutbetalningar från pensionsförsäkringar och pensionssparkonton ska kunna pausas och att även utbetalningstiden ska kunna ändras.

Dagens pensionärer

– Saco välkomnar den ökade flexibiliteten, men eftersom reglerna inte kommer vara tvingande för bland annat tjänstepension som redan är under utbetalning kommer de flesta av dagens pensionärer inte omfattas vid tidpunkten för införandet, skriver Göran Arrius och Ossian Wennström.

– Märkligt är också att finansdepartementet, i de fall flexibilitet ska vara möjligt, ändå anser att möjligheten ska begränsas till de första fem åren efter utbetalning.

Göran Arrius och Ossian Wennström.

Skulle detta bli verklighet innebär det att Sverige under en period kommer att gå miste om viktig kompetens samtidigt som åtskilliga äldre missar betydelsefulla möjligheter att förbättra sin ekonomi.

Svag drivkraft

Med förslaget kommer många pensionärer att missa fördelarna med att sätta pensionsutbetalningen på paus.

– Annars hade de kunnat spara pensionspengarna till senare om de exempelvis hade valt att återgå till arbete. För många av dagens pensionärer innebär detta fortsatt dåliga ekonomiska incitament att arbeta, skriver debattörerna och pekar på att en stor del av de ökade inkomster som ett arbete innebär skulle skattas bort ifall inkomsten blir så pass hög att den blir föremål för statlig skatt.

Missar arbetskraft

Den ökade flexibilitet som finansdepartementet föreslår är välkommen, skriver Sacoföreträdarna.

– Men de föreslagna reglerna borde även vara tvingande för pension som är under utbetalning. Annars går Sverige miste om viktig kompetens och arbetskraft.

Det är Saco

Saco är en partipolitiskt obunden facklig centralorganisation. Arbetar för bättre arbetsvillkor och trygghetssystem för Sveriges akademiker.

I dag består Saco av 21 fackförbund med 960 000 akademiker.

Här kan du läsa hela debattartikeln.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-01-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas