Hopp om högre pension bör tas med nypa salt
Foto: Getty Images
Nyheter | Pensioner

Hopp om högre pension bör tas med nypa salt

Förväntningarna på hur mycket det blir i pension i framtiden ökar. Det visar en undersökning från minPension. Men fallgroparna är många, varnar SPF Seniorerna.

Jan Arleij
Publicerad 2024-02-01

Hur stor blir pensionen i förhållande till slutlönen?

minPension har för sjunde året i rad tagit fram en rapport om hur förväntningarna ser ut.

Alla siffror i rapporten – som går under namnet Kompensationsgradsrapporten – är alltså prognoser för framtida generationer av pensionärer.

Ökad förväntan

Urvalet är baserat på de av minPensions användare som gjorde pensionsprognoser under våren 2023.

Det visar sig då att den förväntade kompensationsgraden har ökat med över två procentenheter jämfört med föregående år.

Den förväntade mediankompensationsgraden för samtliga individer i underlaget anges till 69 procent om pensionen tas ut vid riktåldern.

Tjänstepensionen

Skillnaden jämfört med förra året beror enligt minPension på ökade inbetalningar till tjänstepensionerna.

Tjänstepensionen har stigit med i genomsnitt drygt 1,8 procentenheter jämfört med 2022 medan den sammanlagda inkomst- och premiepensionen har stigit med drygt 0,3 procentenheter.

Kompensationsgrad

Med kompensationsgrad avses pension som procentandel av lönen åren närmast före pensioneringen.

Dölj faktaruta

SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson anser att minPensions rapport är intressant och gedigen, inte minst för att resultaten illustrerar att tjänstepensionen blir allt viktigare för den totala pensionen.

Men man ska vara klar över att rapportens prognoser bygger just på den totala pensionen, det vill säga både allmän pension och tjänstepension.

– Viktigt är också att de har satt uttagsåldern för alla till årskullens riktålder. Det är dock långt ifrån säkert att detta kommer att bli verklighet, säger Anna Eriksson.

– Med andra ord bör man ta siffran 69 procent med försiktighet tills vidare, och snarare kalkylera med en något lägre kompensationsgrad.

Saknas debatt

En annan aspekt är att arbete till riktåldern inte kommer att vara tillräckligt för att nå rimliga pensioner om man med det menar 75 procent av slutlönen.

– Pensionsavsättningarna måste därför höjas, betonar Anna Eriksson. Det saknas en debatt om att riktåldern är otillräcklig för att nå rimliga pensioner detta, både i rapporten och i samhället i stort. Vi riskerar annars att vilseleda löntagarna kring vad ett längre arbetsliv ger i pension.

– Vi behöver diskutera hur förhållandet mellan allmän pension och tjänstepension ska se ut. Man bör också tala mycket mer om hur vanligt det är med korta tjänstepensionsuttag och hur det påverkar den totala pensionen i långa loppet.

Kort perspektiv

En brist i rapporten är att minPension enbart fokuserar på pensionen precis efter pensionering. Ett vanligt perspektiv som SPF Seniorerna har nagelfarit kritiskt i rapporten ”Åldersgapet i pensionen”.

Anna Eriksson.

– Det tenderar att blåsa upp pensionsnivån och ger därför inte en representativ bild av pensionen under hela seniorlivet, säger Anna Eriksson.

– Om man enbart tittar på vad pensionen blir i starten kan man lätt underskatta behovet av en god pension hela livet. Vi skulle gärna se mått som också bedömer pensionen på 10, 15 och 20 års sikt.

minPension

På minPension kan man logga in och se sin pension och göra pensionsprognoser. Verksamheten drivs och finansieras till hälften av staten, till hälften av pensionsbolagen. minPension är kostnadsfri för användaren.

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2024-02-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas