Två av tre oroar sig för pensionen
Foto: Getty Images
Nyheter | Förtroendet faller

Två av tre oroar sig för pensionen

Allt fler som närmar sig pension bekymrar sig mycket för att den inte ska räcka. Det visar en ny undersökning från Swedbank.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-15

Det är bland de som är 55-66 år som oron ökar påtagligt, enligt undersökningen som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Swedbank. 2 200 personer i åldern 55-66 år har deltagit.

På tre år har de som oroar sig för att pensionen inte ska räcka ökat från 51 till 65 procent.

Trots höjd ålder

Trots höjd pensionsålder och därmed möjlighet till högre pensioner oroar sig alltså allt fler av de som närmar sig pensionsåldern för att pengarna inte ska räcka när de blir pensionärer.

Nära hälften uppger också att de inte kommer att ha råd att göra sådant de hade tänkt som pensionär, vilket är fler än tidigare.

Annat arbete

Kvinnor oroar sig mer för sin pension än män. 73 procent av kvinnorna är oroliga för att pengarna inte ska räcka.

27 procent av kvinnorna önskar att de hade valt ett annat yrke, med högre lön och därmed också högre pension.

Så vad göra?

– När det inte är så många år kvar till pension kan det vara svårt att påverka själva pensionen i sig, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom i en kommentar.

Madelén Falkenhäll.

– Men finns ekonomiskt utrymme kan man försöka öka sitt sparande. Men man kan också se över utgiftssidan, för att skapa en bättre ekonomi. Det kanske finns abonnemang och prenumerationer som går att säga upp eller försäkringar att samla på samma ställe för ett bättre pris.

Borde ge mer

Undersökningen visar att två av tre tycker att systemet borde ge en högre pension.

Med den höjda pensionsåldern som riksdagen beslutat om utlovas de flesta få runt 70 procent av sin lön eller mer i pension, men bland de som är mellan 55 och 63 år uppger majoriteten att de kommer gå i pension före sin pensionsålder.

Inte pengarna

64-66-åringarna planerar däremot att jobba längre, enligt undersökningen.

För dem är det emellertid inte pengarna som är den främsta anledningen, utan för att de tycker att det är roligt och socialt att jobba.

Samtidigt som oron ökar är det också många som uppger att de inte har koll på hur stor pension de kommer få.

Stor skillnad varje månad

Har man en genomsnittlig lön och har arbetat heltid hela arbetslivet blir pensionen runt 2 000 kronor lägre per månad om man går i pension ett år i förväg.

Jobbar man ett år längre än sin pensionsålder blir pensionen däremot knappt 2 000 kronor högre varje månad. Vid högre löner blir effekten större.

Dölj faktaruta

Många ångrar att de inte tidigare satt sig in i hur pensionssystemet funkar och vad som styr hur stor pensionen blir.

– Ett första steg för att minska oron kan vara att sätta sig in i sin pension, kolla upp hur hög den förväntas bli och försöka förbereda sin privatekonomi för det, säger Madelén Falkenhäll.

Så höjs åldrarna

2023 höjdes pensionsåldern till 66 år och den kommer att fortsätta höjas i takt med att vi lever allt längre. Den så kallade riktåldern kommer bestämma vid vilken ålder man bör gå i pension och när garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg tidigast kan ges.
Från 2026 kommer den att bestämmas årligen och följa medellivslängdens utveckling. Det innebär att olika årskullar kommer få olika pensionsålder.
För årskullarna närmast pension förväntas pensionsåldern bli:
Födda 1957-1959 – 66 år
Födda 1960-1966 – 67 år
Födda 1967-1968 – 68 år

Dölj faktaruta

– Längre arbetsliv räcker inte

– Allt fler verkar dra slutsatsen att pensionerna blir allt svagare, och att man riskerar att inte få en rimlig pension. Det konstaterar SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson i en kommentar till Swedbanks undersökning.

Det verkar ändå som att stora grupper inte är beredda att arbeta så länge som krävs för att få 70 procent av slutlönen i pension.

Anna Eriksson.

– Det behöver förtydligas att 70 procent är vad man i bästa fall kan förvänta sig om man jobbar till sin riktålder. Det kommer troligen inte en majoritet att göra när man ser svaren på när man tänker gå i pension. Siffran 70 procent blir missvisande.

De svarande håller därmed med SPF Seniorerna i att ambitionsnivån för pensionen måste höjas, eller hur?

– Ja, politiken måste inse att det krävs kraftfulla åtgärder för att åstadkomma ett längre arbetsliv, och att det inte kommer att ordnas automatiskt av någon annan.

Vad krävs?

– En rad saker. Trygghetssystemen måste fungera och nå högre åldrar. Tjänstepensionsinbetalningar måste följa med upp i ålder. Men ett längre arbetsliv räcker inte för en rimlig pension, avsättningarna måste därför också höjas för att systemet ska kunna leverera pensioner på ungefär den nivå som tänkt.

Nära 6 av 10 svarande säger sig ha koll på vad de får i pension.

– Bra, men det vore förstås bättre om den siffran vore ännu högre, säger Anna Eriksson.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-01-15
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas