Hoppet ökar om höjda pensioner
Återstår att se hur mycket pensionerna kommer att höjas. Foto: Getty Images
Nyheter | Framsteg

Hoppet ökar om höjda pensioner

Alla riksdagspartier har nu enats om att utreda en eventuell höjning av pensionsavgiften. Därmed ökar sannolikheten för att SPF Seniorerna får gehör för ett krav man drivit under lång tid.

Jan Arleij
Publicerad 2024-02-29

Beskedet lämnades under en pressträff på onsdagen (28/2) med den nykomponerade Pensionsgruppen som sedan i höstas består av riksdagens samtliga åtta partier, under ledning av äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Pensionsgruppen ställde sig också bakom att regeringen ska se över hur överskott i pensionssystemet ska kunna delas ut som pensioner, i form av den så kallade gasen.

Stolt minister

Onsdagens pressträff manifesterade en historisk situation för det svenska pensionssystemet. Samtliga ledamöter i pensionsgruppen fanns närvarande för att visa upp sin enighet bakom förslagen.

– Det är en stor och unik styrka att vi har åtta partier, samtliga partier i riksdagen som nu dels kan leverera på överenskommelsen från 2017, underströk Anna Tenje och syftade på den tidigare Pensionsgruppens överenskommelse från 2017 som handlade om hur politikerna skulle kunna enas om långsiktigt höjda och trygga pensioner.

Om ett år

Den utredning som gäller en översyn av pensionsavgifterna i det allmänna pensionssystemet kommer att genomföras i form av en statlig utredning (SOU).

Regeringen väntas fatta beslut om direktiven på regeringssammanträdet i dag torsdag (29/2). Utredningen får sedan ett år på sig att komma med sitt betänkande.

Anna Tenje. Foto: Tomas Södergren

Det går dock inte att utgå från att partierna kommer att nå hela vägen fram med ett beslut om en höjning av avgiften.

– Vi är överens om att göra en översyn av avgifterna och om de ligger på rätt nivå. Huruvida de ska höjas eller sänkas blir en senare fråga, sa Anna Tenje på pressträffen.

Anders Ygeman.

Socialdemokraternas ledamot i Pensionsgruppen Anders Ygeman uttryckte sig ungefär lika diplomatiskt:

Pensionsgruppen är överens om att det behöver göras en översyn av pensionsavgiften.

Först utreda

Den andra utredningen om gasen ska genomföras av en arbetsgrupp inom regeringskansliet och kommer att komplettera en statlig utredning som har genomförts tidigare.

En så kallad departementspromemoria ska vara klar att skickas ut på remiss om cirka nio månader.

Även här skaffade sig Anna Tenje maximalt svängrum. Beskedet är att först ska utredningen göras, och därefter ska ledamöterna i Pensionsgruppen diskutera hur frågorna om gasen fortsatt ska hanteras.

Lång väntan

Så frågan är hur man ska värdera överenskommelsen i termer av snabbt höjda pensioner.

Om man når en överenskommelse om att höja pensionsavgiften återstår ett besked om hur lång tid det tar innan det ger utfall i pensionskuvertet.

När det gäller hanteringen av överskottet bör en gas vara på plats från 1 januari 2026. Det sa i alla fall Hans Eklind (KD) i samband med pressträffen.

”Bra första steg men mer krävs”

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson menar att Pensionsgruppens besked innebär är ett positivt första steg.

Men fler förändringar krävs – det måste löna sig att ha arbetat ihop sin pension och systemet måste ses över i sin helhet för att fungera i ett föränderligt samhälle, säger hon i en kommentar.

– Det är helt grundläggande för systemets legitimitet att det lönar sig att arbeta ihop sin pension, och det gör det dessvärre inte idag.

– Detta måste förändras och jag utgår ifrån att detta också är målet med översynerna – att vi inte bara teorin utan också i plånboken ska ha ett pensionssystem som baseras på arbetsinsatser snarare än att vara ett bidragssystem.

Eva Eriksson.

Nu är det helt avgörande att politikerna inte stannar vid enstaka och separata utredningar.

– Pensionssystemet måste oavsett ses över i sin helhet och det måste kunna anpassas i takt med samhällsförändringar inom arbetsmarknad, trygghetssystem, bostadsmarknad och välfärdsystem, säger Eva Eriksson.

Dölj faktaruta

Finns pengar över

Vid Pensionsgruppens presentation konstaterades att tillgångarna i systemet i dag är 13 procent högre än skulderna.

Dölj faktaruta

”Blir tufft komma överens om avgiften”

Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP, kommenterar uppgörelsen med att det var ”ett väntat, men välkommet besked.”

Det ska löna sig att arbeta och ha arbetat för att behålla för att motivera till arbete, poängterar hon.

– Det är därför bra att Pensionsgruppen är överens om att genomföra utredningarna och grundligt analysera för- och nackdelar med att höja pensionsavgiften och införa en gas i pensionssystemet.

Shoka Åhrman.

– Inkomstpensionen är starkt finansiellt men pensionsnivån är för låg och sjunkande för många grupper som har låg tjänstepension. Det är bra att på allvar att utnyttja gasen eftersom det stärker livsinkomstprincipen. Det stärker de som har eller kommer få inkomstpension.

Det verkar som att överenskommelsen är en politisk kompromiss då både vänster och höger i svensk politik får något, menar Shoka Åhrman.

– Att införa en gas blir nog betydligt lättare att komma överens om än att höja pensionsavgiften som slår på reallöneutrymmet för dagens arbetstagare.

Fackförbundet Vision som under lång tid har uppmärksammat att pensionssystemet är underfinansierat och krävt att avgiften höjs välkomnar också beskedet.

Veronica Magnusson.

– Inkomstpensionerna är alldeles för låga idag och riskerar att bli ännu lägre för framtidens pensionärer. Att höja åldersgränserna i pensionssystemet kan och ska inte vara den enda lösningen. Nu är det dags att titta på andra åtgärder, säger förbundsordförande Veronica Magnusson.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-02-29
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas