Förtroendet ner för pensionssystemet
Foto: Getty Images
Nyheter | Pensioner

Förtroendet ner för pensionssystemet

Svenskarnas förtroende för pensionssystemet har minskat kraftigt under året. Det uppger Skandia och hänvisar till en färsk opinionsundersökning.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-10

De senaste fem åren har Skandia låtit undersöka svenskarnas förtroende för pensionssystemet.

Den första mätningen 2018 visade att anseendet var skadeskjutet på grund av skandalerna kring premiepensionsfonderna — men sedan dess har förtroendet ökat sakta.

Nu bryter den senaste mätningen trenden på nytt och det i negativ riktning.

– Det som är förvånande nu är att vi får ett relativt stort tapp på kort tid. Normalt sett brukar det här vara mer trögrörliga siffror så det talar för att något större har inträffat som skadat förtroendet, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i en kommentar.

Nästan 4 av 10

I den senaste mätningen uppger 24 procent att de har mycket eller ganska högt förtroende för det svenska pensionssystemet generellt, vilket kan jämföras med 34 procent i förra mätningen.

Cirka 39 procent svarar nu att de har mycket lågt eller ganska lågt förtroende för pensionssystemet, jämfört med 31 procent i förra mätningen.

Placeringar

Vad kan då de fallande siffrorna bero på? En ledtråd enligt Skandia ger frågan om förtroendet har påverkats av ”höstens medierapportering om ifrågasatta pensionsplaceringar”.

65 procent av de tillfrågade i undersökningen säger sig ha tagit del av medierapporteringen, och totalt 34 procent uppger att deras förtroende för pensionssystemet har påverkats negativt av det.

Vilka pensionsplaceringar åsyftas i första hand?

– Frågan är ställd öppet kring pensionsplaceringar så det är upp till respondenten att avgöra men det är främst den omfattande medierapporteringen om ifrågasatta investeringar på tjänstepensionsområdet som avses, säger Mattias Munther till Senioren.

Mattias Munther.

– Vi ser tydligt att den här typen av händelser skadar förtroendet för pensionerna, för systemet och för branschen som sådan. I det här fallet ser vi att rapporteringen slår mot förtroendet för hela pensionssystemet, och det är inte så förvånande eftersom tjänstepensionerna är en så otroligt viktig del av individens totala pension.

Finns fler förklaringar bakom det minskande förtroendet som har betydelse?

– Det kan såklart inte uteslutas att exempelvis den allmänna oron kring ekonomin och privatekonomin också påverkar men under de åren vi följt frågan så är erfarenheten att förtroende är relativt trögrörligt.

Politiskt intresse

PPM-skandalerna körde alltså ner förtroendesiffrorna i botten, men förbättrades successivt.

– Vi kan också se att de senaste årens ökade fokus på pensionsfrågan i politiken tycks ha bidragit till den positiva utvecklingen fram till den förra mätningen. Men nu har vi alltså sett ett större förtroendetapp på kort tid.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-10
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas