Regeringen låser upp regler för tjänstepension
Finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet
Nyheter | Möjlighet

Regeringen låser upp regler för tjänstepension

Nu kommer förslaget som ska göra det möjligt att inte bara pausa uttaget av sin tjänstepension utan också att ändra uttagstiden.

Jan Arleij
Publicerad 2023-12-27

Den ombildade Pensionsgruppen med riksdagens alla partier är sedan i höstas överens om behovet av en förändring av reglerna för hur tjänstepensionen ska kunna tas ut.

I mitten av december gav regeringen besked om att man lägger fram det konkreta förslaget.

För att möjliggöra en mer flexibel pensionering är det viktigt att ett uppehåll kan göras med utbetalning av tjänstepension och privat pensionssparande, konstaterar finansminister Elisabeth Svantesson i en kommentar.

– Sveriges pensionärer ska själva kunna välja hur de vill lägga upp sin pension. Om en person vill pausa utbetalning av tjänstepension för att exempelvis arbeta ska det vara möjligt. Det här ser vi nu till att åtgärda, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Göra uppehåll

Det förslag som nu skickas ut på remiss innebär att det under de första fem åren ska vara möjligt att göra uppehåll i en påbörjad utbetalning av tjänstepension och även att ändra utbetalningstiden efter att utbetalning har påbörjats. Motsvarande ändringar föreslås även för utbetalning från pensionssparkonto.

Det blir därmed enklare och mer förmånligt för en pensionär att börja arbeta igen utan att drabbas ekonomiskt av höjd skatt på grund av tjänstepensionen.

Anna Tenje gav besked om nyheten till SPF Seniorerna.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) som redan den 10 oktober under ett möte med SPF Seniorerna gav besked om den nya inriktningen är nöjd:

– Att pausa sin tjänstepension handlar om att stärka pensionerna och arbetslinjen samtidigt som äldre personers kompetens på arbetsmarknaden tillvaratas. Det blir win-win-win för individ, arbetsgivare och samhälle.

Femårsregel

I dag gäller den så kallade femårsregeln som innebär att kapitalet i en pensionsförsäkring inte får betalas ut under en kortare tid än fem år, och att utbetalningarna under den tiden vid varje utbetalningstillfälle ska betalas ut med samma eller med stigande belopp.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Efterlängtat genombrott

SPF Seniorerna har länge arbetat för en större flexibilitet i tjänstepensionen sedan 2017, då man släppte en rapport om frågan.

– Därefter har vi fortsatt att ta upp frågan i media, rapporter och i samtal med beslutsfattare. Det är glädjande att vårt och andras arbete nu får effekt, säger SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson.

Anna Eriksson.

En förändring har brådskat länge, så den är definitivt välkommen, menar Anna Eriksson.

– Dels har tjänstepensionen blivit allt viktigare för ens totala pension, dels ser vi en trend där det blir vanligare att man tar ut delar eller hela tjänstepensionen på kort tid.

Eftersom man hittills inte har möjlighet att ändra sitt val kan det innebära stora problem när tjänstepensionen är slut.

– Står man sedan utan tjänstepension, och enbart har allmän pension riskerar man att få en låg pension, vilket också Pensionsmyndigheten har varnat för.

Precis som står i regeringens förslag har SPF Seniorerna länge pekat på behovet av att man som individ ska kunna pausa tjänstepensionsuttaget och att man ska kunna ändra sitt val av uttagstid.

– Men det verkar som att förändringarna bara ska gälla de första fem åren efter första uttaget. Här menar vi att flexibiliteten måste finnas under en längre period än så, säger Anna Eriksson.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-12-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas