Fulltalig Pensionsgrupp lovar börja jobba
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Foto: Tomas Södergren
Nyheter | Pensionerna

Fulltalig Pensionsgrupp lovar börja jobba

Riksdagens Pensionsgrupp får påfyllning med Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Därmed ingår samtliga riksdagspartier i Pensionsgruppen.

Jan Arleij
Publicerad 2023-10-11

Inriktningen har varit känd sedan länge, men nu har den beslutats formellt av regeringen som gav beskedet i måndags (9/10).

Förändringen är historisk, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M):

– Beslutet innebär att samtliga partier i riksdagen ställer sig bakom de principer, överenskommelser och beslut som Pensionsgruppens arbete vilar på och att samtliga partier är villiga att ta ett långsiktigt ansvar för Sveriges pensioner.

– Jag är angelägen om att gruppens arbete startar så snart som möjligt. Vi har många viktiga frågor att ta tag i för att fortsätta att utveckla pensionssystemet.

Gav besked

Pensionsgruppen har funnits i snart 30 år, lika länge som dagens pensionssystem. Från början ingick Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna (Folkpartiet), Centerpartiet och Kristdemokraterna. Uppdraget var att vårda och utveckla pensionssystemet.

Under Äldreriksdagen (27/9) stod det klart att samtliga riksdagspartier vill vara med i Pensionsgruppen.

Tre tunga frågor

Anna Tenje gav samtidigt beskedet att gruppen under hösten kommer att titta närmare på såväl en höjning av avgifterna till pensionssystemet som införandet av en gas.

I samband med ett evenemang i SPF Seniorerna Tyresös regi i Stockholm på tisdagen (10/10) sa Anna Tenje att frågan om tjänstepensionerna och dess utbetalningsperioder är högt prioriterad.

– Det blir första frågan att bereda i Pensionsgruppen, att göra det möjligt att pausa tjänstepensionen. Kanske är det den viktigaste åtgärden vi har att vidta för att man ska vilja fortsätta arbeta längre.

Livsinkomstprincipen

Återstår att se hur de åtta partierna kommer att tillämpa ”respekt för pensionssystemets grundprinciper”, vilket är grundkravet från regeringen och Pensionsgruppens ordförande Anna Tenje.

Det handlar enligt Anna Tenje om att avhålla sig från att bedriva egna kampanjer utanför gruppen och att vara med på att genomföra att livsinkomstprincipen ska gälla och att det ska finnas ett rimligt så kallat respektavstånd, alltså att det ska ha lönat sig tillräckligt att ha arbetat.

Jan Arleij
Publicerad 2023-10-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas