Pensionssystemet: ”Vanliga löntagare tvingas till passivitet”
Nyheter | Pensioner

Pensionssystemet: ”Vanliga löntagare tvingas till passivitet”

Sveriges pensionssystem rankas lägst i Norden, enligt en internationell jämförelse.

Jan Arleij
Publicerad 2023-10-20

Att det saknas möjligheter för de flesta att spara avdragsgillt till pensionen är en faktor som drar ner det svenska betyget.

En annan är de skandaler som kopplats till premiepensionen och till Alecta under det senaste året. Den typen av publicitet riskerar att skada systemet som helhet och i förlängningen leda till att fler väljer att inte spara till pensionen.

Bakom den kritiska analysen står Mercer CFA Institute Global Pension Index som för femtonde året i rad har granskat och poängsatt pensionssystemen i 47 länder. Tillsammans omfattar de cirka 64 procent av världens befolkning.

Nionde plats

Sverige kommer nia, men tappar en placering jämfört med föregående år. Nederländernas pensionssystem toppar listan med Island och Danmark på andra respektive tredje plats.

Mercers betygsätter delkategorier som tillräcklighet, hållbarhet och integritet.

– Att kunna spara avdragsgillt till pensionen har i Sverige blivit en förmån för en exklusiv grupp av de mest välbeställda. Vanliga löntagare tvingas till passivitet utan motsvarande möjlighet att trygga sin framtid, säger Oscar Lekander, chef för pension & försäkring på Mercer Sverige, i en kommentar.

Oscar Lekander.

– Det är hög tid att vi tar till kraftfulla åtgärder för att återuppliva möjligheten till avdragsgillt pensionssparande och ge alla svenskar en chans att bygga upp en trygg och stabil pension.

Förtroendebrist

Mercer uppmanar nu regeringen och pensionsbranschen att ta förtroendefrågorna på allvar. Det gäller att snabbt vidta åtgärder för att återupprätta tilliten.

– Vi måste se till att pensionsbranschen är ansvarig och pålitlig, så att människor kan känna sig trygga med att spara till sin pension. Jag tycker upphandling av PPM är ett steg i helt rätt riktning som jag hoppas kommer få ringar på vatten effekt i alla delar av pensionssparande, säger Oscar Lekander.

– Det är inte utredningar eller uttalanden i media som gör skillnaden, utan det är konkreta handlingar som är avgörande för att säkerställa en stabil och hållbar ekonomisk framtid för alla svenskar.

Det är Mercer

Mercer är ett multinationellt konsultföretag som tillhandahåller rådgivning inom förmåner, karriärer, ersättning och investeringar. Mercers mer än 25 000 anställda är baserade i 44 länder och företaget är verksamt i över 130 länder.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-10-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas