Åkesson och Dadgostar satsade på pensioner
Foto: Getty Images
Nyheter | Politik

Åkesson och Dadgostar satsade på pensioner

Alltför låga pensioner blev ett tema i onsdagens partiledardebatt. Men bara för ytterlighetspartierna.

Jan Arleij
Publicerad 2021-09-16

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, de två partier som inte har plats i Pensionsgruppen, utmanade i pensionsfrågan.

– Sverige har 300 000 fattigpensionärer, och de allra flesta av dem är kvinnor. En majoritet av svenskarna är oroliga för sin pension. Vi har en av Europas högsta pensionsåldrar, samtidigt som vi har ett av Europas högsta skattetryck. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige att behandla sina gamla på det sättet – det är faktiskt ren ynkedom, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson i sitt inledningsanförande.

Jimmie Åkesson.

– Jag kan och vill, herr talman, här och nu avge ett löfte till Sveriges alla nuvarande och blivande pensionärer. Pensionerna blir en avgörande fråga för oss i framtida samarbeten. Den som söker Sverigedemokraternas stöd bör således dela den prioriteringen.

Bara hälften berörs

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar ägnade större delen av sitt inledningsanförande åt pensionerna.

– I dagarna kommer inkomstpensionstillägget, som enligt regeringen uppgår till 600 kronor. Men bara drygt hälften av pensionärerna berörs, och de med lägst inkomster får ingenting alls. De allra flesta får väsentligt mindre än de 600 kronorna, sa Dadgostar och fortsatte:

– Vi vet hur vardagen ser ut för många av Sveriges pensionärer – Expressen skrev om det för drygt en månad sedan. Det handlar om svårt sjuka Maria, som arbetat i skolan och nu använder sparpengar för att ha råd att köpa mat. Det handlar om undersköterskan Irma, som fortfarande jobbar timmar och är hemlös, och om busschauffören Lars, som är 69 år gammal och har en värkande kropp men måste fortsätta jobba för att det ska gå ihop. I husvagnar bor pensionärer som inte har råd med annat.

Femtiolapp räcker inte

Hur kan Socialdemokraterna kalla det lilla tillägget för en satsning på Sveriges pensionärer? frågade Vänsterledaren. Att få en extra femtiolapp kan inte vara det som gör hela skillnaden för Lars.

Nooshi Dadgostar.

– Vi är det land i EU där man jobbar längst. Ändå ligger vi i EU:s bottenliga avseende pensioner. Varför håller så många partier i riksdagen, från höger till vänster, fast vid det nuvarande, dysfunktionella pensionssystemet? Dessutom har socialdemokrater och moderater under denna mandatperiod gått ihop för att höja pensionsåldern, vilket förstås var ett stort misstag.

Inför höstens budget har Vänsterpartiet varit tydligt med att den lägsta pensionen måste höjas, framhöll Nooshi Dadgostar.

För att steg för steg höja de svenska pensionerna. Sveriges seniorer förtjänar bättre.

Ett år kvar

Återstår att se om övriga partier, som bär upp Pensionsgruppen, väljer att gå i replik mot SD och V när ett år återstår till valdagen.

Återstår också att se vilka konkreta förslag och löften som SD och V, och övriga oppositionspartier, är beredda att leverera i sina kommande skuggbudgetar.

En valfråga.
Jan Arleij
Publicerad 2021-09-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas