Alvedon kan receptbeläggas
Nyheter
värktablett, förgiftning, överdos, leverskador, receptfri, alvedon Foto Colourbox

Alvedon kan receptbeläggas

Varning! Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Nu ökar förgiftningar orsakade av Alvedon.

Publicerad 2013-01-17

Redan 2010 kunde vi läsa om hur framför allt unga tjejer använde vanliga värktabletter med paracetamol, till exempel alvedon, för att försöka ta livet av sig. Vissa som försöker lyckas – andra misslyckas men får svåra leverskador som följd.

Året innan, 2009, receptbelades större förpackningar med värktabletterna.

”Tonårsförgiftningar med paracetamol är ett mycket stort problem. En större överdos av paracetamol kan orsaka livshotande leverskador. GIC har under de senaste åren sett en stor ökning av antalet frågor som gäller paracetamol-förgiftningar. ” skrev Läkemedelsverket då.

Receptbeläggningen innebar att maximalt 20 tabletter 500 mg paracetamol fick säljas receptfritt.

I och med avregleringen har det blivit lättare att komma över stora mängder värktabletter. Och nu står Giftinformationscentralen larm om att antalet paracetamolförgiftningar ökar.

– Vår åsikt är att problemen har en så stor omfattning att man bör ta ett grepp kring problematiken. Man kan göra balanserade åtgärder, till exempel att receptbelägga de största förpackningarna eller den högsta styrkan, säger Mark Personne, medicinsk chef vid Giftinformationscentralen till Dagens Nyheter.

En stor del av SPFs medlemmar har uppgett att de lider av värk. Och det kan tyckas ofarligt att ta en receptfri värktablett då och då. Men läkare ska alltid kontaktas innan man använder alvedon tillsammans med andra läkemedel, till exempel blodförtunnande läkemedel, läkemedel mot gikt, mot höga blodfetter eller mot ögoninfektioner.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

 

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas