Vanliga värktabletter kan orsaka hjärtproblem
Nyheter | Värk
Värktabletter med diklofenak kan skada hjärtat. Foto Colourbox

Vanliga värktabletter kan orsaka hjärtproblem

Ämnet diklofenak kan orsaka hjärtinfarkt och hjärtdöd och finns i värktabletter som Eeze och Voltaren. Ändå ökar försäljningen av dessa.

Publicerad 2012-08-13

Den som regelbundet äter värktabletter med diklofenak lider högre risk att drabbas av hjärtinfarkt och hjärtdöd. Det är en anledning till att Eeze och Voltaren inte säljs i matbutiker utan bara på apotek.

Ändå har försäljningen av värktabletter med diklofenak ökat med över 30 procent i Sverige på fem år, enligt siffror som Sveriges Radio Ekot tagit fram.

Under samma tid har tabletter med det verksamma ämnet acetylsalicylsyra, som finns i till exempel Treo, minskat med 59 procent, statistik från Apoteken.

– Jag tycker att det är bra att det finns flera substanser på marknaden. Men det är jätteviktigt att veta att alla receptfria läkemedel är för tillfällig användning. Man ska inte lindra värk i flera veckor i rad utan att veta vad smärtan beror på, säger Sahra Barzi på Läkemedelsverket till Ekot.

SPF har gjort en enkät bland medlemmarna om långvarig värk, och bland 410 svarande uppgav hälften att de har ont varje dag.

Men det gäller att vara försiktig även med andra verksamma substanser i värktabletter. Acetylsalicylsyran i Treo kan till exempel öka blödningsbenägenheten, Paracetamol som finns i Alvedon kan skada levern och Ibuprofen som finns i Ipren kan ge magbesvär.

Enligt Sahra Barzi ligger en av farorna i att många dubbelmedicinerar, och tror att två olika värktabletter kan komplettera varandra. Eftersom många värkmediciner innehåller samma verksamma substans är det då risk för att man överdoserar.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas