”Alla kan bli volontärer”
Foto: Colourbox
Nyheter | Frivillig

”Alla kan bli volontärer”

Vill du göra en insats? Volontärbyrån förmedlar uppdrag från organisationer i hela landet. Seniorer är varmt välkomna som volontärer.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-04

– Seniorer har så mycket kompetens och erfarenhet som organisationerna behöver och vill ha. Dessutom tror vi att det finns många som skulle vilja engagera sig men inte riktigt vet var eller hur, säger Calle Norling, projektledare på Volontärbyrån.

Läxhjälp eller juridik

Så hur gör man om man vill hjälpa till med läxor, fika med ensamma äldre eller delta i språkcaféer? Volontärbyrån är ett sätt. På hemsidan samlas annonser från organisationer, föreningar, stiftelser eller samfund som behöver hjälp. Och uppdragen är spridda över hela landet.

Engagemang för alla

Det är stor variation på de ideella uppdragen som kan röra sig om att stå i Erikshjälpens second hand-butik, lära asylsökande cykla under Cykelfrämjandet, jobba i ett 4H-café, ta plats i en styrelse för Majblomman eller vara funktionär åt Stockholm Pride.

– Det kan även handla om att svara i telefon på stödlinjer, leda samtalsgrupper eller hjälpa till med IT, juridik eller ekonomi.

Behövs det några specialkunskaper?

– De flesta uppdrag kräver inga specialkunskaper. Ofta har organisationerna utbildningar som stöd för volontären, säger Calle Norling.

– Alla kan bli volontärer! Vi tror att det finns ett engagemang för alla, oavsett vad du är intresserad av.

Seniorer har så mycket kompetens och erfarenhet som organisationerna behöver och vill ha

Du väljer själv

Så hur stor insats krävs? Kan man vara volontär en gång, eller förbinder man sig till en viss mängd arbete? Det går bra att välja nivån på sin insats.

– Det är upp till var och en att välja själv hur mycket man vill och kan engagera sig. Det kan vara en enskild aktivitet, några timmar per månad till flera timmar i veckan. Det brukar stå i uppdragsbeskrivningen hur mycket tid ett uppdrag tar, säger Calle Norling.

Givande

Och han menar att volontärarbete är bra både för den som utför det, och för den som får hjälpen.

– Vi vet att engagemang gör att man känner sig behövd, får vänner och har roligt – nio av tio som engagerar sig ideellt upplever att det skänker extra mening till livet. Därför vill vi också särskilt göra det lättare för de seniorer som kan känna sig ensamma att bryta det genom att engagera sig ideellt.

I nr 3 av Senioren kan du läsa om seniorer som engagerar sig för vilda djur. Tidningen kommer ut i början av april.

Volontärbyrån

Via Volontärbyrån kommer du i kontakt med ideella organisationer – föreningar, stiftelser eller trossamfund – som söker volontärer till stora och små uppdrag över hela Sverige.

Du hittar uppdragen på Volontärbyråns hemsida www.volontarbyran.org.

Du kan skicka en intresseanmälan till det uppdrag du är intresserad av direkt via sidan. Hittar du inget som passar just nu kan du prenumerera på uppdrag till din e-post. Nya uppdrag kommer in varje dag.

Dölj faktaruta
Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas