Vill du hjälpa andra att få jobb?
Nyheter | Gör skillnad
Foto: Colourbox

Vill du hjälpa andra att få jobb?

För den som saknar nätverk är det svårt att få jobb. Via Yrkesdörren får utrikesfödda kontakt med svenska pensionärer som delar med sig av sin erfarenhet.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-04-03

Hela 7 av 10 jobb i Sverige förmedlas genom kontakter. För utrikesfödda är det svårt eftersom man inte har så stort nätverk. Yrkesdörren är ett projekt där man matchar svenska pensionärer med utrikesfödda för att de ska få dela med sig av sin erfarenhet.

Fått tänka om

I vanliga fall handlar Yrkesdörren om fysiska möten, där en etablerad svensk får träffa en utrikesfödd och hjälpa till med lite tips och goda råd om hur man bäst tar sig in på arbetsmarknaden. Det kan vara allt från hur man bäst skriver ett CV till regler kring sociala koder eller lite insyn från olika branscher. Det är förstås en bonus om man har konkreta tips att ge, som personer eller arbetsplatser den arbetssökande skulle kunna höra av sig till. Men det är inte nödvändigt att ha sådan information, allmänna tips och råd är mycket värt.

Seniorer som sitter isolerade kan få kontakt med omvärlden, samtidigt som de gör en god gärning.

Nu i corona-tider sker mötena över telefon eller mejl istället. Tanken är att seniorer som sitter hemma och är isolerade på det här viset kan få kontakt med omvärlden, samtidigt som de gör en god gärning.

Värdefull erfarenhet

– Fokus ligger väldigt mycket på själva samtalet nu, att bara etablera en kontakt. Har man ett långt yrkesliv bakom sig sitter man på mycket kunskap som man kanske inte ens tänker på. Genom att skapa möten mellan pensionärer och utrikesfödda tar man tillvara på värdefull arbetslivserfarenhet samtidigt som man i förlängningen hjälper människor in på den svenska arbetsmarknaden, säger Astrid Gyllenkrook Kristensen som är verksamhetschef för Yrkesdörren.

Registrera dig

Rent praktiskt går det till så att man går in på Yrkesdorren.se och klickar på ”Registrera dig”. Sedan kommer man att få välja vilket språk man vill att mötet ska vara på, svenska eller engelska, eller om man kan något annat språk. Vilken bransch man har kunskaper om och fortfarande står frågan om var man vill träffas kvar, men just nu när det handlar om telefon- eller mejlmöte spelar den mindre roll.

Matchning

När du svarat på frågorna kommer du att matchas med någon som passar in på just dina erfarenheter. Vem vet, kanske får du en ny vän på köpet?

www.yrkesdorren.se

 

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-04-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas