Nyheter

Alliansen nådde inte fram till 69 år

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) utesluter inte att det kan bli lagstiftning om att höja rätten att jobba från 67 till 69 år.

Publicerad 2014-03-14

Det säger han till Ekot som svar på frågan om Alliansen brutit ett vallöfte när det gäller rätten att få stanna kvar på sitt jobb från dagens 67 år till 69 års ålder.

– Nej, tvärtom. I regeringsförklaringen hade vi precis detta att inom ramen för pensionsarbetsgruppen ta upp vår vilja att höja kvarstannanderätten från 67 år till 69. Det är precis det vi gjort också, säger Ulf Kristersson.

– Löftet gällde inte att detta skulle vara ordnat i år utan att arbetet skulle starta och att det skulle ske i pensionssamarbetsgruppen ihop med Socialdemokraterna.

Veteranen.se har tagit fram regeringsförklaringen och valmanifestet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa så här i regeringsförklaringen den 5 oktober 2010, några veckor efter att Alliansen valts om.

”Äldre ska ges möjlighet att stanna kvar i arbete. Därför vill vi utöka rätten att kvarstå i arbetslivet från 67 till 69 år. Regeringen avser ta upp frågan med Socialdemokraterna inom ramen för pensionsöverenskommelsen.”

I Alliansens valmanifest för 2010-2014 ”Jobbmanifestet” formulerar sig de fyra regeringspartierna mer bindande:

”Alliansen vill, under kommande mandatperiod, att rätten att kvarstå i anställning ska gälla till 69 år istället för, som idag, till 67 år.”

Här nämns alltså ingenting om att ett förverkligande kräver att man kommer överens med Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas företrädare i Pensionsgruppen Tomas Eneroth tror att det kommer att dröja innan äldre kommer att kunna bygga sin privatekonomiska planering på att jobba till 69 års ålder.

– Det tror jag inte man kan planera in. Lagstadgad rätt till 69 år kommer att ta tid efter som det finns en hel del motstånd, inte minst från arbetsgivarsidan och Svenskt Näringsliv, säger Tomas Eneroth till Ekot.

När rätten att stanna kvar i arbetslivet höjdes från 65 till 67 år krävdes lagstiftning.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas