Anna Tenje: Äldreomsorgen behöver ingen egen lag
Foto: Getty Images
Nyheter | Kursändring

Anna Tenje: Äldreomsorgen behöver ingen egen lag

Regeringen skrotar förslaget om en äldreomsorgslag. Det meddelar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Jan Arleij
Publicerad 2023-12-21

Beskedet kom nyligen i ett svar på en så kallad skriftlig fråga i riksdagen.

Svaret innebär att äldreomsorgen även i fortsättningen kommer att regleras i socialtjänstlagen.

Det var riksdagsledamoten Ulrika Westerlund (MP) som i sin skriftliga fråga ville veta om regeringen tänker gå vidare med förslaget att införa en ny äldreomsorgslag som komplement till socialtjänstlagen.

Men med motiveringen att en sådan lag skulle riskera att försämra förutsättningarna för en helhetssyn kring den enskildes behov säger regeringen nej:

”Efter genomgång och analys av remissinstansernas synpunkter på förslaget om en äldreomsorgslag, har regeringen valt att inte gå vidare…”, skriver Anna Tenje i svaret.

”Gagnar inte äldre”

Flera kommuner har i sina remissvar ifrågasatt behovet av en separat lag, som man menar bara skulle få ett symbolvärde. I stället efterlyser man ett förtydligande i socialtjänstlagen.

En separat äldreomsorgslag med en särlagstiftning skulle inte gagna vare sig de äldre eller äldreomsorgen i stort, slår Anna Tenje fast.

Anna Tenje.

”Vi menar också att de förslag som har lämnats om en ny socialtjänstlag gagnar äldreomsorgen. Det gäller bland annat förslag om förebyggande arbete, tidiga insatser och en kunskapsbaserad socialtjänst.” skriver Anna Tenje i svaret som lämnades den 6 december.

Utreder alternativ

Ulrika Westerlund undrade hur de alternativa förslagen för att säkerställa alla äldres rätt till en god vård och omsorg egentligen ser ut.

På det svarar äldre- och socialförsäkringsministern att ”Förslag inom den föreslagna äldreomsorgslagen som kan stärka äldreomsorgen och genomföras på andra vis bereds vidare i Regeringskansliet.”

Ulrika Westerlund (MP).

Enligt Anna Tenje bereder regeringen också andra förslag från utredningen som syftar till att stärka den kommunala hälso- och sjukvården.

– Vi, om man nu får använda uttrycket, plockar russinen ur kakan och lägger in det i ett förstärkt och ett stort förbättringsarbete med befintlig socialtjänstlagstiftning, försäkrar Anna Tenje i en kommentar till Altinget.

Kritik från S

Socialdemokraterna är besvikna och kritiska. I en debattartikel i Aftonbladet skriver riksdagsledamöterna Lena Hallengren, Fredrik Lundh Sammeli och Mikael Dahlqvist att regeringen skjuter på viktiga beslut.

”Det blir ingen äldreomsorgslag och frågorna om medicinsk kompetens har begravts i en ny utredning om kommunala läkare.” hävdar S.

Det var den tidigare Socialdemokratiska regeringen som i kölvattnet av pandemins katastrofala följder för äldreomsorgen tillsatte ”Utredningen om en äldreomsorgslag och stärkt medicinsk kompetens i kommunerna”.

Lena Hallengren.

Förslagen presenterades i juni 2022 i betänkandet ”Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer”.

Bland annat föreslogs att det skulle vara möjligt med läkarbedömning inom äldreomsorgen dygnet runt och att det skulle införas en särskild lag om äldreomsorg som komplement till socialtjänstlagen.

”Dessa förslag var bra och genomarbetade och kan kortfattat sammanfattas som ett mer robust och tydligt regelverk med väsentligt skärpta och förtydligade ansvarskedjor för den sjukvård som ges inom äldreomsorgen.”, skriver S-ledamöterna.

Flera förslag på väg

En utredning om att införa språkkrav i äldreomsorgen och en utredning om att stärka den medicinska kompetensen via kommunala läkare pågår inom regeringskansliet.

De utredningarna ska lämna sina förslag nästa höst, men enligt Anna Tenje kommer departementet inte att vänta in dem innan lagrådsremissen om en ny socialtjänstlag ska vara klar.

Planen är i stället att jobba successivt med den nya socialtjänstlagstiftningen och att komplettera den, uppger Anna Tenje.

Dölj faktaruta

Ulrika Westerlund (MP) beklagar också att äldreministern inte går vidare med förslaget om en äldreomsorgslag.

– Det finns olika uppfattningar bland remissinstanserna, vilket ju ofta är fallet, så regeringens beslut handlar ju såklart i första hand om politisk vilja, skriver hon i ett mejl till Altinget.

– Att några remissinstanser hänvisar till ökade kostnader borde ju inte kunna vara avskräckande i sig. Vi menar också bland annat att en av poängerna med en separat lag är att öka kännedomen och uppmärksamheten om frågan, ansvarsområden och så vidare.

”Nu måste äldreomsorgen förbättras på riktigt”

SPF Seniorerna kommer noga att följa vad regeringen nu tänker leverera i stället för en äldreomsorgslag. Det säger förbundsordförande Eva Eriksson i en kommentar till Senioren.

SPF Seniorerna har i ett remissvar till regeringen i stort sagt ja till en ny äldreomsorgslag, även om man saknade vissa delar i Olivia Wigzells betänkande.

Då tryckte Eva Eriksson på att kvaliteten i äldreomsorgen måste bli högre ”så att seniorer kan leva livet – hela livet. För att nå dit måste kraven på kompetens bli större. Viktigast är att införa krav på att även äldreomsorgen ska grundas på vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Seniorer ska också ha rätt till ”goda levnadsförhållanden”, när kommunen beslutar om insatser, inte bara ”skälig levnadsnivå” som lagen i dag kräver.

Men nu drar alltså regeringen tillbaka alla förslag om en särskild äldreomsorgslag.

– Vi förutsätter därför att regeringen snarast förstärker socialtjänstlagen och då har med tydliga skrivningar om detta centrala att äldreomsorg ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Något annat kommer vi inte att godta.

SPF Seniorerna har varit med i arbetet med att ta fram underlaget till det 700-sidiga förslag om en äldreomsorgslag som lades fram sommaren 2022 av utredaren och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Eva Eriksson medverkade som expert i utredningen.

– Nu gäller det att man använder det underlag i utredningen som på riktigt kan förbättra äldreomsorgen, även om det placeras in i den nya socialtjänstlagen. Inte minst viktigt är att man tydliggör vilka rättigheter äldre ska ha och kan räkna med, säger Eva Eriksson.

Kommunerna får inte ges fortsatt utrymme att använda äldreomsorgen som ett sätt att lösa sina ekonomiska problem.

– En ny lag behöver vara så stark att äldreomsorgen skyddas från att vara kommunernas budgetregulator. Det är ett minimikrav.

Eva Eriksson.

Eva Eriksson betonar också att det är helt centralt att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ges ett tydligare mandat att granska kommunerna och får tillräckligt vassa verktyg att ta till om kommunerna inte lever upp till de ökade kraven i den nya lagen.

Äldreomsorgslagen var enligt förslaget tänkt att träda i kraft vid årsskiftet. Nu fortgår alltså i stället arbetet med en ny socialtjänstlag på departementet. En lagrådsremiss ska skrivas under våren.

Dölj faktaruta

Det här vill SPF Seniorerna se

Bland annat förväntar sig Eva Eriksson att den nya socialtjänstlagen säkrar upp dessa punkter:

• att kommunerna och regionerna ges tydligare roller
• att kommunernas kvalitetsansvar för omvårdnad och rehabilitering stärks
• att den medicinska kompetensen säkras för både omsorgstagaren och i kommunernas och regionernas ledningar
• att rättigheter som seniorer haft via förordning upphöjs till lag

Jan Arleij
Publicerad 2023-12-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas