Även äldre muskler växer med träning
Foto: Getty Iamges
Nyheter | Hälsa

Även äldre muskler växer med träning

Äldre människor har lika god förmåga att bygga muskler som yngre. Det visar en ny studie från GIH.

Jan Arleij
Publicerad 2023-01-30

Att styrketräning lönar sig för alla åldersgrupper är visat sedan länge. Men nu kommer rön som ger nya argument för att det aldrig är för sent att börja styrketräna.

Genom att frysa ner muskelprover tagna precis efter styrketräning har forskarna kunnat studera hur de olika muskelfibertyperna svarat på träningen, hos yngre respektive äldre personer, berättar GIH (Gymnastik och idrottshögskolan) i ett pressmeddelande.

Studien gick till så att tio unga och tio äldre män fick utföra ett tungt styrketräningspass. Efter träningspasset fick försökspersonerna en proteinrik dryck. Muskelprover togs både före och efter träningen.

Likartad effekt

Det visade sig att både snabba och långsamma muskelfibrer uppvisade ett liknande mönster, och att mönstret inte var annorlunda hos de äldre försökspersonerna, trots att snabba muskelfibrer i allmänhet är mycket mindre hos äldre.

Forskarens huvudsakliga fokus var att studera hur den så kallade anabola responsen av styrketräning ser ut i de olika muskelfibertyperna. Den anabola responsen är den process som primärt styr muskeltillväxten.

Avhandlingen

Avhandlingen heter ”Skeletal muscle fiber types in man” och är skriven på engelska, men har en svensk sammanfattning.

Gymnastik- och idrottshögskolan är ett kunskapscentrum för idrott, fysisk aktivitet och hälsa. GIH utbildar lärare i idrott och hälsa, tränare, sport managers, idrottsvetare och hälsovetare. Man bedriver även avancerad forskning inom idrottsområdet.

Dölj faktaruta

– Resultatet indikerar att muskelfibertypernas förmåga för tillväxt efter styrketräning upprätthålls under åldrandet, säger Sebastian Edman, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och författare till avhandlingen.

– Det i sin tur är ytterligare evidens för att det aldrig är för sent att börja med styrketräning.

Jan Arleij
Publicerad 2023-01-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas