Bli stark med Sofia!
Sofia blev tidigare i år framröstad som Årets Junior av Seniorens läsare. Nu tänker hon hjälpa oss att bli starkare också! Foto: Samuel Pettersson
Hälsa | Träna | träning

Bli stark med Sofia!

Sofia Åhman behöver inte någon närmare presentation. De flesta har säkert kört några av hennes pass på tv. Nu blir det ännu mer Sofia för Seniorens läsare eftersom hon kommer att ha övningar i varje nummer av tidningen framöver. Låt dig smittas av Sofias träningslust!

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-09-28

När Sofia kör sina pass kommer ingen undan. Har man ont någonstans finns det alltid en lättare variant av övningen man kan göra. Sofia visar alltid flera varianter av samma övning.

– En del tror att de inte kan träna om de har ont, men man måste våga pusha sig själv lite, säger Sofia. Annars blir världen mindre och mindre och man begränsar sig mer och mer. Nästan alla har ont någonstans och visst ska man vara lite snäll mot kroppen. Men lite är alltid bättre än inget alls.
Varenda liten rörelse räknas, menar Sofia. .

– Många tror att det måste vara så tufft och hårt när man tränar och att det ska vara en hel timmes pass. Men om du gör bara fem minuter varje dag har du redan 35 minuter mer på en vecka än du hade innan. Man behöver inte kasta sig in i långa pass och svettas och köra hårt. Har du inte tränat tidigare så börja lite mjukt.

Läs också: Sofia Åhman hyllar promenader – och lär ut rätt teknik med gåstavar

För den som är ovan kan det vara bra att börja hemma tycker Sofia. Sedan finns det en social aspekt med att gå till ett gym eller en träningslokal. Det är roligt att träffa andra och bli peppad av dem. Var och en gör det som passar bäst för en själv. Det viktiga är regelbundenheten, att fortsätta röra sig.

Kan du själv vara utan träning ens en dag, Sofia…?
– Ha ha, ja, det kan jag väl. Fast något vill jag nog göra i alla fall, en promenad eller så. Om jag inte gör något alls känner jag mig stel och blir lättare stressad. Och jag är inte lika glad då heller. Vad jag än har gjort – om det så är en kort promenad eller ett styrkepass – känner jag mig på bättre humör efteråt.

Vad har du för knep när det är uselt väder och motivationen är långt borta?
– Jag brukar säga att vädret är sämst när man är inne. Ofta är det inte så farligt när man väl kommer ut. Det är ganska skönt även om det regnar eller blåser. Sedan är det en skön känsla när man kommer in igen, att man varit ute i det där busvädret. Det tyngsta är att resa sig ur soffan, när man väl gjort det brukar det kännas bra.

För den som har skadat sig och har ont rekommenderar Sofia att man provar att göra en rörelse, väntar ett dygn och ser hur det känns i kroppen. Känns det likadant eller till och med bättre är det bara att fortsätta. Gör det ondare får man backa och ta det lite lättare.

Tror du att du kommer att få igång alla Seniorens läsare?
– Jag hoppas det! Det är ju ingen som ser en därhemma. Man kan prova i lugn och ro. Och sedan kanske prata med en vän eller granne. Såg du övningen, har du gjort den? Peppa varandra lite, kanske träna tillsammans. Det fiffiga med träning är ju att kroppen mår bättre och att man samtidigt blir gladare.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-09-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas