Gåstavar: Stava rätt!
Sofia Åhman lär dig rätt teknik. Foto: Samuel Pettersson
Hälsa | Träna | träna med sofia

Gåstavar: Stava rätt!

Promenader är en fantastiskt enkel och bra motionsform. Många seniorer är flitiga promenerare och det är toppen för hälsan. Sofia Åhman lär ut sina bästa tips nedan.

Sofia Åhman
Publicerad 2022-09-28

Ofta går vi samma sträcka i samma tempo varje gång, men om du vill utmana dig lite mer och göra dina promenader till riktiga konditionspass behöver du få upp pulsen och bli andfådd.

Att öka tempot är ett sätt, men ännu bättre är det att gå i backar eller trappor. Det kan kännas lite vingligt och osäkert att gå fort eller i lutning och då är stavar ett utmärkt hjälpmedel. Med hjälp av stavarna får du hjälp med balansen så att du vågar öka tempot.

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din stavgång är det viktigt med en bra teknik. Jag ser många som mest är ute och petar med stavarna framför sig istället för att pendla med armarna och trycka ifrån ordentligt.

Med rätt teknik både ökar du pulsen och tränar överkroppen på köpet. Du har säker sett att det även finns fjädrade stavar. De ger ännu mer effekt förutsatt att du pressar ihop dem ordentligt vid varje steg.

De ger däremot inte lika bra stöd för balansen, så vill du ha balanshjälp ska du välja ett par vanliga gångstavar. Reser du mycket kan du välja ett par hopfällbara som går lätt att ta med sig.

Ut och promenera nu och testa mina tips så ska du se att hjärtat får slå lite extra! Njut av farten på din promenad.

Läs också: Sofia Åhman ny träningsexpert i Senioren

Läs också: Ännu fler avsnitt av ”Hemmagympa med Sofia”

Läs också: Sofia Åhman utsedd till medicinsk hedersdoktor

Mina bästa tekniktips

1 Välj rätt längd på staven. När du sätter i staven framför dig ska underarmen hamna parallellt med underlaget och armbågen vara böjd i 90 graders vinkel.
2 Tänk på att alltid hålla stavarna så att spetsarna pekar bakåt. Sätter du i staven längre fram bromsar du farten istället för att trycka dig framåt.
3 Pendla ordentligt med armarna och räta på armen när du trycker ifrån i bakersta läget4 Sträck på dig och sänk axlarna när du går.

Dölj faktaruta

Utmaningen

Ta ett extra varv i trappan eller skippa hissen en gång per dag. På det sättet smyger du in lite kondition och benträning i vardagen. Lite och ofta ger effekt i längden. Jag lovar att du kommer känna skillnad efter ett tag!

Dölj faktaruta
Sofia Åhman
Publicerad 2022-09-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas