Bli smidig som en panter!
Hälsa | Träna | träna med sofia

Bli smidig som en panter!

Seniorens träningsexpert Sofia Åhman visar tre övningar där du tränar rörligheten. Ett perfekt sätt att bryta stillasittandet om du till exempel suttit för länge framför datorn eller teven. OBS - i texten även tv-klipp där du kan se Sofia göra övningarna.

Sofia Åhman
Publicerad 2022-12-08

Känner du liksom jag att man blir allt stelare med åren? På morgonen stapplar man omkring som en zombie innan kroppen vaknar till ordentligt. Ländryggen känns som en planka och hälsenorna stramar.
Som tur är blir det bättre när vi väl börjar röra på oss lite. Jag tycker det känns skönt att köra lite rörlighetsövningar i bara pyjamasen för att slippa stelheten. Då kommer kroppen igång och det blir lättare att få på sig strumporna efteråt!
Tänk dig att dina senor och ligament fungerar som gummiband i kroppen.

Om du låter gummibandet ligga orört och bli gammalt kommer det att tappa sin elasticitet och gå sönder om du försöker dra i det. Samma sak gäller för dina senor. Ju mindre du rör på dig och jobbar med dina elastiska komponenter i kroppen desto stelare och skörare blir de.
Det är inte bara skaderisken som blir större utan rörelseomfånget blir också mindre. Helt plötsligt blir det svårt att ta på sig strumporna, knäppa behån eller kliva i och ur bilen. Det är därför extra viktigt för dig som senior att träna rörligheten. Bra rörlighet gör dig smidig och ger dig en bättre hållning.

De här tre övningarna passar utmärkt att göra som en liten pausgympa när du suttit lite för länge vid datorn eller teven. Ett perfekt sätt att bryta stillasittandet!
Kör 8–10 gånger per övning och upprepa ett eller två varv.

Sofia Åhman är Seniorens träningsexpert, utbildad idrottslärare vid GIH och vidareutbildad som personlig tränare för seniora kroppar. Samt känd från TV.

Så här gör du övningarna

1 Häckgång. Ökar rörligheten i ljumskarna, men även balansen. Tänk dig att du är en häcklöpare. Lyft ena benet bakåt och för det i en cirkelrörelse framåt. Byt sedan ben. Behöver du lite balanshjälp, ta stöd mot en vägg eller stol.

2 Framåt- och bakåtböj. Ökar rörligheten på kroppens fram- och baksida. Ställ dig med fötterna axelbrett isär. Låt armarna hänga ned mot golvet och rulla ner kota för kota så långt mot golvet du kan. Rulla sedan upp samma väg. Sträck armarna upp mot taket och luta dig lätt bakåt. Håll benen
så raka du kan genom hela övningen.

3 Nå bakom. Ökar rörligheten i axlar och skuldror. Sträck höger arm upp och vänster ner. Böj armarna och försök att få dina fingertoppar att mötas bakom ryggen. Håll kvar i något andetag. Byt sedan så att vänster arm kommer upp och höger ner. Det är inte många som når fingertopparna, men sträva efter att nå så långt som möjligt.

Här kan du se tv-klipp när Sofia gör övningarna

Sofia Åhman
Publicerad 2022-12-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas