Öka rörligheten – på en stol
Foto: Samuel Pettersson
Hälsa | Träna | träna med sofia

Öka rörligheten – på en stol

Seniorens träningsexpert Sofia Åhman visar tre rörlighetsövningar som du kan göra sittande på en stol. De passar bra som morgongymnastik eller när du har suttit ett tag och känner dig stel. Längre ner kan du se tv-klipp när Sofia gör övningarna.

Sofia Åhman
Publicerad 2023-04-08

Att din kropp älskar att röra på sig vet du säkert, men ibland känns det tungt att komma sig för ändå. Det är ju så skönt att bara sitta.
Men om du sitter länge har du säkert känt att du får ”träsmak” och att kroppen känns både stel och kanske till och med värker. Då gör lite rörelser underverk!

Våra senor och ligament blir mindre elastiska och skörare ju mer stillasittande vi blir. Genom att göra övningar som utmanar ditt rörelseomfång blir du rörligare. Det gäller att böja på knäna ordentligt, böja dig fram och bak så långt det går och vrida på kroppen tills det stramar. När du tränar rörlighet får det kännas lite obekvämt men det ska inte göra ont.
Bäst effekt får du om du gör det ofta, så hellre lite varje dag än ett lång pass en gång i veckan. Du behöver inte ens byta om! Bra rörlighet gör att det känns lätt att böja sig ner, knäppa behån, ta på sig strumporna eller kliva upp på en pall. En rörlig kropp får också mindre smärta och värk och skadar sig inte lika lätt.

Här är tre rörlighetsövningar som du kan göra sittande på en stol. De passar bra som morgongymnastik eller när du har suttit ett tag och känner dig stel. Prova får du se!

Sofia Åhman är Seniorens träningsexpert, utbildad idrottslärare vid GIH och vidareutbildad som personlig tränare för seniora kroppar. Samt känd från TV.

Så här gör du övningarna

1 Bakåt/framåt böj: Luta dig bakåt över ryggstödet så att ryggen bildar en båge. Lyft upp armarna mot taket och dra dem försiktigt bakåt om det känns bra. Luta sedan framåt så djupt du kan och slappna av i nacken. Upprepa lugnt och långsamt 5–8 ggr.

2 Sätesstretch: Sätt höger fot på vänster knä. (Är det svårt så placera vänster fot längre fram) Sätt höger hand på höger knä och tryck ner knäet om det går. Vill du ha mer stretch fäller du ryggen framåt samtidigt. Kör 5 gånger/sida.

3 Rotation: Sitt med knäna ihop. Sätt båda händerna på höger sida om benen. Lyft höger arm upp mot taket och följ handen med blicken. Sänk tillbaka armen och upprepa på vänster sida. Kör 5 gånger/sida.

Här kan du se tv-klipp när Sofia gör övningarna

Här är samlingssidan med Sofia Åhmans alla övningar – med tv-klipp också

Sofia Åhman
Publicerad 2023-04-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas