Sommarträning: Gummiband!
Foto: Samuel Pettersson
Hälsa | Träna | träna med sofia

Sommarträning: Gummiband!

”Världens smidigaste träningsredskap” Det säger Sofia Åhman om gummiband, inte minst för att det är just smidigt att ta med sig. Här visar hon tre övningar som tränar nästan hela kroppen.

Sofia Åhman
Publicerad 2023-08-26

Gummiband måste vara världens smidigaste träningsredskap! Under sommarhalvåret tränar jag ofta med gummiband eftersom det är smidigt att ta med sig. Jag kan träna på resor, ute i trädgården eller stoppa det i fickan och ta med det på promenaden. Ett perfekt sätt att träna styrka på. Men vilket gummiband ska man välja?

Det allra billigaste och enklaste gummibandet är det ni ser på bilderna. Det kallas ofta för Flexband. Det är platt och har inget handtag och kostar en hundralapp på sportaffärerna. Det duger bra för de flesta och finns i olika styrkor. Sedan finns det lite lyxigare gummiband med handtag som brukar kallas Exetubes. De kostar lite mer men kan vara bra om man har artros i händerna och svårt att greppa.

När du jobbar med gummiband ska bandet hållas sträckt under hela rörelsen. Det gäller alltså att hålla emot när det vill dra ihop sig. Du kommer därmed att träna muskeln både koncentriskt (när den drar ihop sig) och excentriskt (när den förlängs). Du får på så sätt en extra effektiv träning! Det finns övningar för både armar, axlar och överkropp som går att göra stående eller sittande med ett gummiband. Ett perfekt redskap för dig som har svårt att ta dig upp från golvet, och för dig som vill ha lite extra belastning.

Här kommer tre övningar som tränar nästan hela kroppen. Prova och se om det kan vara något för dig?

Välj om du vill köra varje övning 40 sekunder eller om du hellre kör 10 repetitioner. Upprepa 2–3 omgångar.

Så här gör du övningarna

1 Rodd med tyngdöverföring: Ställ dig med vänster fot mitt på bandet. Fatta bandet med höger hand och flytta ut höger fot så att du står brett isär. Dra höger hand upp mot höger armhåla samtidigt som du böjer höger ben. Böj sedan vänster ben och räta ut armen. Nästan som att spänna en pilbåge. Tränar rygg och biceps.

2 Benböj: Ställ dig axelbrett isär på bandet, fatta ändarna. Sträck på benen och räta upp överkroppen. Böj sedan benen i en knäböj. Se till att bandet är sträckt även i bottenläget. Är bandet för långt kan du vira upp det på händerna till lagom längd. Räta sedan på benen igen. Tränar ben och rumpa.

3 Sidoböj: Ställ dig höftbrett isär på bandet och fatta ändarna. Sträck på benen och räta upp överkroppen. Gör en sidoböj åt höger så att höger hand kommer så långt ner som möjligt. Se till att bandet är sträckt även i bottenläget. Räta sedan på dig och upprepa åt vänster. Tränar midja och mage.

Köp träningsband i webbutiken, 100 kr/par! www.spfseniorerna.se

Sofia Åhman är Seniorens träningsexpert, utbildad idrottslärare vid GIH och vidareutbildad som personlig tränare för seniora kroppar. Samt känd från TV.

Här kan du se tv-klipp när Sofia gör övningarna

Här är samlingssidan med Sofia Åhmans alla övningar – med tv-klipp också

Sofia Åhman
Publicerad 2023-08-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas