Konditionsträna – på en kvart!
Foto: Samuel Pettersson.
Hälsa | Träna | träna med sofia

Konditionsträna – på en kvart!

Konditionsträning är bra på flera sätt och här visar Seniorens träningsexpert Sofia Åhman hur du kan träna upp din kondition även inomhus. Längre ner kan du se tv-klipp när Sofia gör övningarna.

Sofia Åhman
Publicerad 2023-03-07

Många seniorer upplever att de är mer stillasittande på vintern. När vädret inte är så inbjudande eller gör att man är rädd att halka är det lätt att bli sittande inne. Det är framför allt konditionsträningen som blir lidande. Men misströsta inte, det finns många sätt att träna kondition på!
Varför är konditionsträningen så viktig då? Jo, med bra kondition orkar du mer och är inte lika trött i slutet av dagen. Pulshöjande träning är särskilt bra för hjärtat, blodkärlen och lungorna, men påverkar också hjärnan positivt. Dessutom frigörs endorfiner och du känner dig både piggare och nöjdare. Konditionsträning är också effektivt mot stress och gör att du sover bättre.
Många tror att man behöver kunna springa eller hoppa för att förbättra sin kondition. Så är inte fallet, du kan välja en aktivitet som passar dig. Se bara till att få upp pulsen tillräckligt mycket så att det känns ansträngande. Andningen ska öka, du ska bli varm och inte kunna prata obehindrat.

Vill du veta mer exakt kan det vara kul att mäta med en pulsklocka. Det finns enkla pulsklockor nu speciellt designade för seniorer.
Jag har valt ut tre bra konditionsövningar som du kan göra hemma i vardagsrummet. Har du en kvart över? Bra, då är det bara att köra igång!
Värm upp genom att lugnt köra igenom varje övning några gånger.
Sätt sedan en timer eller titta på en klocka. 40 sekunder jobbar du så snabbt du kan och 20 sekunder vilar du. Upprepa tre gånger per övning. Se till att få upp pulsen och bli lite flåsig. Heja dig!

Sofia Åhman är Seniorens träningsexpert, utbildad idrottslärare vid GIH och vidareutbildad som personlig tränare för seniora kroppar. Samt känd från TV.

Så här gör du övningarna

1 Burpee på stol/soffa. Sätt händerna på soffan. Kliv/hoppa bakåt till en plankposition. Kliv/hoppa tillbaka. Gör ett hopp eller en sträckning upp mot taket. Om du använder en stol, sätt den mot en vägg så den inte glider iväg.
Tränar: Kondition, armar och mage.

2 Sitta och stå. Sätt dig på en stol och res dig upp snabbt. Upprepa. Vill du ha en tuffare variant kan du sitta på något lägre eller på golvet.
Tränar: Kondition, ben och rumpa.

3 Boxa. Gå, småspring eller hoppa/boxa så snabbt du kan med armarna. Är det ostadigt kan du stå eller sitta och boxas.
Tränar: Kondition, armar, axlar.

Här kan du se tv-klipp när Sofia gör övningarna

Här är samlingssidan med Sofia Åhmans alla övningar – med tv-klipp också

Sofia Åhman
Publicerad 2023-03-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas