Kämpa mot halkan
Foto: Samuel Pettersson
Hälsa | Träna | träna med sofia

Kämpa mot halkan

Visst är det härligt med vintern men halkan kan ställa till det och orsaka många olyckor och den gör även att många undviker att gå ut. Förutom att investera i dubbskor visar Sofia Åhman med några övningar hur du kan göra för att säkrare ta dig fram när det är halt ute. Längre ner kan du se tv-klipp när Sofia gör övningarna.

Sofia Åhman
Publicerad 2023-02-02

Vintern är här! Jag älskar när snön kommer och allt blir vitt. Då blir det ljusare och jag får äntligen ta fram skidorna. Men det är en sak som ställer till det både för mig och andra på vintern, nämligen halkan.

Visste du att halkolyckorna i Sverige kostar 11 miljarder/år? Visste du att 33 procent av alla halkrelaterade benbrott drabbar kvinnor över 65 år? Varannan kvinna över 55 år uppger att hon är rädd för att halka vintertid.

Detta gör att många undviker att gå ut när det är halt och stillasittandet ökar. Stannar vi hemma minskar också chansen till social samvaro och ensamheten ökar.

Vad kan man då göra för att minska risken för att halka och ramla? Här kommer mina tips:

  • Investera i ett par dubbade skor med många ståldubbar. Broddar fungerar ok, men dubbskor är överlägsna när det gäller ett bra grepp.
  • Gå med stavar. De ger ett bra balansstöd och känns tryggt.
  • Träna upp benstyrkan. Då orkar du hålla emot om du råkar snubbla till och minskar risken att åka handlöst i backen.
  • Öva balansen. Extra balansträning behöver alla, speciellt de över 65.
  • Gå som en pingvin. När det är riktigt halt är det bäst att härma vinterproffsen pingvinerna.
    Följ tipsen och njut av säkra och sköna promenader i vinter. Ut och njut nu alla gulliga pingviner!

Sofia Åhman är Seniorens träningsexpert, utbildad idrottslärare vid GIH och vidareutbildad som personlig tränare för seniora kroppar. Samt känd från TV.

Så här gör du övningarna

1 Pingvingång: Placera armarna lätt ut från sidorna, böj dig lätt framåt och vrid fötterna snett utåt. Vagga fram med korta steg och sätt i hela fotsulan i marken. Ja, man ser lite rolig ut, men det är det värt!

2 Huvudvridningar: Börja med att stå stilla med fötterna samlade och titta från en sida till den andra. Håll balansen. Går det bra kan du försöka att gå långsamt framåt och vrida huvudet från sida till sida. Håll gärna handen i väggen som stöd. Är det för lätt så går du utan stöd och ökar hastigheten både på gången och på huvudvridningen. Tränar balans och rörlighet för nacken.

3 Fallande utfall: Stå på ett ben. Fall åt sidan och sätt ner foten så långt bort du vågar. Försök att trycka dig tillbaka med benet. Börja försiktigt med ett litet fall och gör det större allt eftersom. Tränar ben och rumpa.

Här kan du se tv-klipp när Sofia gör övningarna

Lär av pingvinerna! Foto: Getty Images
Sofia Åhman
Publicerad 2023-02-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas