Nyheter

Barbro Westerholm prisas på nytt

SPF Seniorernas hedersordförande Barbro Westerholm tilldelas Sokratespriset för sina insatser i hbtq-frågor och för att hon är en av vår tids största folkbildare.

Publicerad 2015-06-10

Priset, som är på 50 000 kronor, delas ut av Studieförbundet Vuxenskolan (SV) vartannat år. 

Det går till ”en person – i eller utom Sverige – som utfört en grundläggande, bestående insats för folkupplysningens område i människovärdets tjänst och som utfört sin gärning utifrån ideell grund”.

SV pekar på att Barbro Westerholm som riksdagsledamot har varit drivande i arbetet med läkemedelsregister, partnerskapslag och tobakslag.

Hon arbetar också med seniorers rättigheter, inte bara under de sex åren 1999-2005 som SPFs ordförande.

– När jag stod i trappan hos Socialstyrelsen på 70-talet som nybliven generaldirektör och beslöt att ta bort sjukdomsstämplen på homosexualitet föddes politikern i mig. Jag såg det inte då, men nu ser jag det tydligt. Sedan dess har jag arbetat med frågor som fosterdiagnostik, årsrika människors rättigheter och hälsofrågor.

Barbro Westerholm kommer i helgen att ta emot Sokratespriset under SVs förbundsstämma. I motiveringen skriver förbundet bland annat: ”Hennes ständiga vilja att sprida kunskap och byta åsikter med sin omgivning har gjort henne till en av vår tids största folkbildare.”

– Det känns fantastiskt. Bland det roligaste jag vet är att försöka förmedla kunskap till så många som möjligt. I dagarna reser jag till Berlin och Bryssel för att prata om årsrika människor som resurs. Vi är rika på kunskap, erfarenhet och möjligheter. Det var inte alltid bättre förr, men genom att ha levt länge kan man blicka tillbaka, använda erfarenheter och se i kristallkulan vad vi måste ägna oss åt framöver.

Barbro Westerholm är idag riksdagsledamot för Folkpartiet. Hon har tidigare bland annat varit generaldirektör för Socialstyrelsen och professor vid Karolinska institutet.

Bland många priser och utmärkelser finns tidningen Veteranens pris för Årets Senior, som hon vann 2012.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Hela motiveringen

Här är Studieförbundet Vuxenskolans motivering till att ge Barbro Westerholm 2015 års Sokratespris:

”Med ett årsrikt liv i bagaget fortsätter Barbro Westerholm sin livsgärning som samhällsdebattör, påtryckare och folkbildare med oförtröttlig kraft och styrka. Hon har under hela sin gärning lyft fram vår rätt att leva det liv som vi själva väljer så länge vi respekterar varandra. Oavsett om det varit till hennes egen fördel eller inte har Barbro Westerholm aldrig undvikit att ta striden för denna okränkbara rättighet. Genom att upplysa om orättvisorna runt omkring oss, och hur vi kan rätta till dem, har Barbro Westerholm genom sitt liv givit människovärdet tillbaka till många grupper som tappat hoppet om en bättre framtid.

Som generaldirektör för Socialstyrelsen såg hon till att ta bort klassifikationen på homosexualitet som en mental rubbning, och som riksdagsledamot har hon motionerat om registrerat partnerskap. Som ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, SPF, ägnade hon sig åt att upplysa och debattera äldres rätt i Sverige. En kamp som påbörjades långt tidigare och som fortsätter än idag.

Barbro Westerholm har spridit kunskap om så vitt skilda ämnen som läkemedelsberoende, minoritetsspråkens ställning, rätten att få säga sin mening, införandet av en våldskommission och diskriminering av funktionsnedsatta. Barbro Westerholms ständiga törst på kunskap och vilja att rätta till orättvisor har fått henne att ägna sig åt en lång rad med sakpolitiska frågor. Som politiker har hon med eftertänksamhet, reflektion och stor ödmjukhet inför andras åsikter fått sina meningsmotståndare att se flera sidor av problemen.

Hennes ständiga vilja att sprida kunskap och byta åsikter med sin omgivning har gjort henne till en av vår tids största folkbildare.”

1967 delades Sokratespriset ut för första gången, då gick det till Elise Ottesen-Jensen. Bland tidigare pristagare finns bland andra KG Hammar, tidigare ärkebiskop, och Kerstin Ekman, författare.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas