Börje Salming är död
Börje Salming blev 71 år. Foto: Louise Billgert
Nyheter | legendar

Börje Salming är död

Ishockeylegendaren Börje Salming är död. Det bekräftar NHL-klubben Toronto Maple Leafs på sin hemsida. Efter beskedet på torsdagkvällen hölls en tyst minut i alla SHL-arenor i Sverige. Foto: Louise Billgert

Jan Hagberg
Publicerad 2022-11-24

I somras berättade Börje Salming att han drabbats av nervsjukdomen ALS. Det kan du läsa mer om här.

Sjukdomsförloppet gick snabbt men för två veckor sedan kunde han ändå hyllas stort i Kanada och så sent som förra veckan hyllades han på Tidernas hockeygala i Stockholm.

Han togs bland annat ut i tidernas Tre Kronor och de stående ovationerna han fick när Tre Kronor mötte USA i Canada Cup 1976 i Toronto utsågs till ”Tidernas ögonblick” i svensk ishockey.

Här kan du läsa ett porträtt som Senioren gjort tidigare på Börje Salming.

Börje Salming föddes 1951 i Kiruna där karriären började i Kiruna AIF. Han värvades till Brynäs där han och storebror Stig blev svenska mästare 1971 och 1972.

Året efter värvades han till NHL och Toronto Maple Leafs som en av de första europeiska spelarna som etablerade sig i NHL.

Står staty utanför Torontos arena

Han spelade sammanlagt 17 säsonger i NHL, 16 i Toronto och en i Detroit. Han är fortfarande den spelare i klubben som har gjort flest målpass med sina 620 assist och är en av de spelare som står staty på Legends Row utanför Torontos arena Scotiabank Arena.

1996 blev han den förste spelare från Europa att väljas in i Hockey Hall of Fame.

VM-silver och VM-brons

Bland övriga meriter kan nämnas VM-brons 1972 och VM-silver 1973. I det sistnämnda mästerskapet togs han också ut i All Star Team. Årets nykomling i NHL 1974 och uttagen i NHL:s All Star Lag 1977. Ytterligare fem gånger uttagen i NHL:s andra All Star Lag och 1976 togs han ut i Canada Cups All Star Lag.

Familjens önskemål var att Toronto Maple Leafs skulle lämna beskedet om Börje Salmings bortgång och så här säger klubbens president Brendan Shanahan i ett uttalande:

”Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med sin otroliga karaktär och tuffhet. Han hjälpte till att öppna dörren för européer i NHL och definierade sig själv genom sitt spel på isen och genom sina insatser för samhället. Börje kom till Maple Leafs för 50 år sedan och kommer för alltid att vara en del av vår hockeyfamilj. Vi riktar våra djupaste kondoleanser till hans fru Pia, barn Teresa, Anders, Rasmus, Bianca, Lisa och Sara samt broder Stig”

Börje Salming avled på torsdagen 24 november. Han blev 71 år.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-11-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas