Stig Salming upprörd över diskrimineringen
Börje Salming blev 71 år. Foto: Louise Billgert
Nyheter | sjukdom

Stig Salming upprörd över diskrimineringen

Beskedet att Börje Salming drabbats av ALS och inte kan prata eller svälja när han äter har berört många. Att han är för gammal för att få personlig assistent har upprört. ”De som sitter på de ledande positionerna måste titta sig i spegeln och fundera på vad fan de håller på med”, säger Börjes storebror Stig Salming till Sportbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-10-19

Det var Expressen som nyligen träffade förre hockeystjärnan Börje Salming och hans fru Pia.

De vill bland annat visa hur det är att leva med ALS och att Börje inte får en personlig assistent eftersom han är äldre än 65 år.

Det har att göra med socialtjänstlagen som säger att om du är 65 år eller äldre ska ”den enskilde genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå”.

När det gäller stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) säger socialtjänstlagen att ”den enskilde genom denna lag ska tillförsäkras goda levnadsvillkor.

”Det är åldersdiskriminering”

Det vill säga: Blir du sjuk och behöver stöd innan du fyllt 65 år ska du garanteras goda levnadsvillkor. Det stödet får inte Börje Salming eftersom han är 71 år.

– Det är åldersdiskriminering. Man utgår från ålder i stället för från medicinska behov, vilket är helt inadekvat, säger Caroline Ingre, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, till Expressen.

Stig Salming är arg, ledsen och besviken.

”Det handlar inte bara om Börje”

– När Pia berättar hur det är blir man först besviken och i nästa steg funderar man på myndigheterna som har de här ansvarsområdena: Hur tänker de egentligen? De måste finnas ett sunt förnuft, man kan inte behandla de här patienterna på det här sättet. Du kan inte bara se dem som en jävla patient utan se människan också. Resurser finns, då måste man se till att fördela så att de som behöver också får tillgång till dem, säger han till Sportbladet.

Stig Salming menar att det inte bara handlar om Börje.

– Det här att man över en viss ålder inte får assistans, det är ju helt galet. Man tar för givet att en sån sak ska fungera. Samhället är väl till för att hjälpa varandra, att vara solidariskt? Människorna som styr såna frågor måste ta tag i det så det blir ordning. Man ska inte behöva läsa om sånt här i tidningarna. Det handlar inte bara om Börje, som är en känd person, utan alla som hamnar i den här situationen måste få hjälp. Vi har väl det här samhället för att få hjälpa och stötta varandra, säger Stig Salming.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-10-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas