Satsning på äldreomsorg ligger kvar
Omsorgspersonal flyr vården enligt kommunals undersökning Foto Colourbox
Nyheter | Omsorg | Budget 2019

Satsning på äldreomsorg ligger kvar

Fjolårets budget styr 2019 års övergångsbudget. En satsning på äldreomsorgen ligger därför kvar.

Jan Arleij
Publicerad 2018-11-15

Regeringen lägger idag fram budgeten för 2019 till riksdagen. Det är en så kallad övergångsbudget, enligt Magdalena Andersson ”avskalad, utan ny politisk inriktning”.

Därför väntas budgeten justeras när en ny regering så småningom kommer på plats.

Fjolåret styr

Beskeden i budgeten går i olika riktningar, beroende på att grunden för övergångsbudgeten utgörs av 2018 års budget som beslutades av riksdagen för ett år sedan.

Det innebär bland annat att satsningar på mer personal i äldreomsorgen ligger kvar. Kommunerna fick under 2018 två miljarder för detta.

– Exempel på nedtrappningar som inte blir av är till exempel de satsningar i äldreomsorgen som skulle ha avslutats den 31 december i år, men som i den här produkten ligger kvar, bekräftar Magdalena Andersson.

Stort avbräck

Å andra sidan ställs utlovade satsningar till kommunernas välfärd in. Det handlar om fem miljarder kronor, pengar som bland annat var tänkta att gå till äldreomsorg.

Historisk budget

15 november 2018 skrivs svensk politisk historia. Det är första gången en övergångsregering lämnar en budgetproposition.

Budgetarbetet har utgått från ett antal principer som regeringen efter kontakt med Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna bedömt att riksdagen kan acceptera.

– Den här budgeten ska inte ses som slutprodukten för 2019, en ny regering kommer vilja sätta avtryck efter att den tillträtt, säger biträdande finansminister Per Bolund.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2018-11-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas