Nyheter

Carema-boende svalt ihjäl

En dement nittioåring dog av svält på ett Caremadrivet boende i Brålanda.

Publicerad 2011-11-30

När den nittioåriga kvinnan avled valde de anhöriga att låta utföra en obduktion. Resultatet visade att kvinnan svultit ihjälp, rapporterar Sverges Radio P4 Väst.
Kvinnan hade då bott på Caremaboendet i tre år.

– Under tre års tid var vi där regelbundet och tjatat och tjatat om kostens betydelse. Som demenssjuk har man ett betydligt större kaloribehov än friska människor men det var man tydligen inte medveten om, utan man på något sätt viftade bort med att ”hon var så liten i maten” säger Anett Galfvensjö, svärdotter till den avlidna kvinnan.

Att den dementa kvinnan inte flyttades till ett annat boende beror enligt de anhöriga på att det inte fanns något alternativ.

– Det är ju tillgången på platser som styr och vi ville ju ha henne i närheten, säger Anett Galfvensjö till P4 Väst.

Carema bemöter kritiken:

– Hur ledsamt varje dödsfall än är, måste vi ändå rent generellt konstatera att det medierna beskriver – att enskilda människor själva ibland väljer att helt sluta äta –  tyvärr faktiskt är en del av åldrandet och därmed en realitet inom äldreomsorgen idag, säger Lena Freiholtz, kvalitetschef på Carema Care i ett uttalande.

– Sekretesslagstiftningen förhindrar oss tyvärr att kommentera det enskilda ärendet. Vi har nu inlett en dialog med de anhöriga i syfte att få patientsekretessen i ärendet hävd. Om de anhöriga ger sitt godkännande kommer vi även att kunna tala om ärendet mer ingående,

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas