Debatt idag: Överlever Pensionsgruppen?
Foto: Getty Images
Nyheter | Besked

Debatt idag: Överlever Pensionsgruppen?

Spänningen i pensionsfrågan stiger inför dagens interpellationsdebatt i riksdagen. Flera riksdagsledamöter kräver svar om Pensionsgruppens framtid.

Jan Arleij
Publicerad 2022-11-15

För första gången ska socialförsäkrings- och äldreminister Anna Tenje (M) stå till svars i en interpellationsdebatt och ämnet är pensioner och pensionsgruppens vara eller inte vara.

Som socialförsäkringsminister ligger pensionsfrågorna på hennes bord, så därför blir dagens besked också en beskrivning av var regeringen står.

Redan i slutet av oktober frågade Centerpartiets riksdagsledamot Martina Johansson vad som är att vänta när det gäller pensionerna.

På lång sikt

Nu vill också socialdemokraten Kalle Olsson, riksdagsledamot för Jämtland sedan 2019 och ledarskribent vid Länstidningen i Östersund, veta hur tillståndet är för överenskommelsen om dagens allmänna pensionssystem.

– Hur tänker regeringen säkerställa fortsatt långsiktiga spelregler för pensionssystemets utformning?

Kalle Olsson.

Bakgrunden till frågan är att de fem partierna i Pensionsgruppen tillika de partier som står bakom hela pensionsöverenskommelsen – M, KD, L, S och C – ända sedan 1990-talet gemensamt har tagit ansvar för att som man säger ”vårda och utveckla” systemet.

”Vad i stället?”

Men formuleringen i statsminister Ulf Kristerssons (M) regeringsförklaring den 18 oktober om att regeringen kommer att ”bjuda in samtliga partier till blocköverskridande samtal om pensionerna” har väckt frågor, bland annat mot bakgrund av att Sverigedemokraterna sedan länge krävt att Pensionsgruppen ska läggas ner.

Kort sagt: Om Pensionsgruppens tid är förbi så är det hög tid att förklara vad som ska komma i dess ställe, anser Kalle Olsson.

Anna Tenje.

Återstår att se om tisdagens debatt (15/11) kommer att ge klara och otvetydiga besked. Den specialintresserade kan följa hela meningsutbytet på Riksdagens hemsida eller på Forum som sänder i SVT2 och SVT Play. Interpellationsdebatterna startar klockan 13.00 och de som handlar om pensionerna väntas komma igång vid 14-tiden.

Jan Arleij
Publicerad 2022-11-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas