Nyheter

Det betyder ordet ålderism

Det är fördomar mot och diskriminering av äldre just på grund av deras ålder som man kallar ålderism.

Publicerad 2014-03-18

På SPFs hemsida lyder definitionen av begreppet så här: ”Fördomar eller stereotypa föreställningar som utgår från en människas ålder och som kan leda till diskriminering.”

Behöver man ha ett ord som ”ålderism”?
– Negativa attityder och diskriminering av äldre bör ha ett namn för att det skall gå att prata om det. Och ordet är egentligen inte svårt att förstå om det bara ges en förklaring, säger Lars Nilsson.

Gerontologiprofessorn Lars Andersson, som introducerade begreppet i Sverige, berättar i sin bok ”Ålderism” att den amerikanske psykiatern och gerontologen Robert Butler var först på plan när han omkring 1968 började använda begreppet ”ageism” i sina föredrag och föreläsningar.

Lars Andersson trycker på betydelsen av att en företeelse också får ett namn:

”Det som ålderism står för har diskuterats i olika sammanhang, men kanske just utan sammanhang, därför att avsaknaden av terminologi kan innebära att ett problem ibland inte identifieras. Eller som Carl von Linné uttryckte det: Om du inte kan namnen försvinner också din kännedom om sakerna.”

Det tar tid att sätta ett begrepp. Rasism är ett exempel. I början kände inte många till vad det betyder, men idag är det ett etablerat och självklart begrepp.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas