Falsk polis lurade 93-åring på 8 000 kronor
Nyheter | bedrägerier

Falsk polis lurade 93-åring på 8 000 kronor

”Jag vill inte, jag vill inte” hörs den 93-åriga kvinnan säga på övervakningsfilmen när mannen som utger sig för att vara polis lurar henne på bankkort och kod. Bedrägerierna mot äldre ökar i Sverige och offren blir bara äldre och äldre.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-04-20

Mannen och hans medbrottsling tog ut över 8 000 kronor på kvinnans kort i Malmö och dömdes nyligen för grovt bedrägeri, rapporterar TV4.

På övervakningsfilmen hörs polisbedragaren också säga att han bara ska avmagnetisera kortet och att det går snabbt.

Senioren har flera gånger skrivit om bedrägerier mot äldre och pensionärsorganisationerna varnar regelbundet för detta också.

Ändå ökar bedrägerierna mot äldre och ny statistik visar att bedragarna letar efter offer högre och högre upp i åldrarna.

Polisens nationella operativa avdelning Noa har granskat telefonbedrägerier och bara på ett år kunde de notera en ökad snittålder, från 70 till 76 år, på de utsatta. Det gäller även totalt vid bedrägerier genom social manipulation där man till exempel utger sig för att vara polis.

Väljer ut äldre offer

Vid utredningen av bedrägeriet mot den 93-åriga kvinnan i Malmö kom det fram att bedragarna hade sökt efter ett vanligt kvinnonamn och valt ut sina offer bland de allra äldsta.

– Vi ser den här utvecklingen att man går på de äldre personerna. Och ju äldre man blir desto svårare blir tekniken i vissa fall och där kan man då utnyttja den svagheten som finns hos en individ som inte har den kunskapen, säger Magnus Lindegren, chef bedrägerisektionen polisen väst till TV4.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-04-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas