”Fler borde utnyttja möjligheten till jämställd pension”
Nyheter | Ojämlikt
Foto Colourbox

”Fler borde utnyttja möjligheten till jämställd pension”

Bara en halv procent av pensionsspararna jämnar ut pensionen mellan sig genom att föra över premiepension till sin respektive.

Publicerad 2014-01-02

Många kvinnor tjänar fortfarande mindre än sina manliga partners. De är dessutom kvinnorna som oftast jobbar deltid, och de som är hemma mest med sjuka barn, barnbarn eller föräldrar. Det går ut över pensionen. Alarmerande rapporter säger att hälften av alla kvinnor kommer att ha haft så långa inkomster att de bara kommer upp i garantipension. När dessa kvinnor blir änkor kommer de att få det svårt. Ett sätt att mildra ojämlikhet mellan två partners är att den högst betalde kan föra över en del av sina premiepensionspengar till den lägst betalde.

– Kvinnor har generellt lägre inkomster och deltidsarbetar i mycket högre utsträckning än män, vilket påverkar deras pension negativt. Jag tycker att många fler ska fundera på om de borde föra över pension mellan varandra, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Överföringar under 20 år kan öka den lägsta pensionen med upp till 1500 kronor i månaden. Ett välkommet tillskott, ändå är det få som gör det. Bara en halv procent av pensionsspararna utjämnar pensionen mellan sig.

– Jag tror att den viktigaste förklaringen till att så få för över premiepension mellan varandra är att de helt enkelt inte känner till möjligheten. Sedan kan man fråga sig om det räcker med endast överföring av premiepension, jag tycker att en som deltidsarbetar i ett parförhållande bör fundera över fler sätt att bli kompenserad på.

Du måste vara gift för att kunna föra över pengar till din partner.

31 januari går ansökningstiden ut för 2014 vad gäller att möjligheten att föra över premiepensionspengar från familjens högst betalda till den lägst betalda.

Här kan du läsa mer.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas