Nyheter

Flest män som anmäler ålderism

Publicerad 2011-08-10

Fallen som rör åldersdiskriminering utgör 9 procent av alla ärenden hos Diskrimineringsmannen, DO.
– Reng generellt är det fler män än kvinnor som anmäler åldersdiskriminering, säger Eva Rosengren, pressekreterare på DO, till Veteranen.
– Och det är vanligare att det är äldre än yngre som anmäler.

76-årige Runo Eriksson är en av dem. Han ville äta på Restaurang Havspiren i Norrtälje. Men han blev inte insläppt, rapporterar Sveriges televisions ABC. Först nekades han inträde på grund av att han var berusad, vilket han inte var, sedan på grund av sin ålder.
– Du skulle nog inte vilja komma in i alla fall, det är bara 18-åringar här, sa vakten till mig, säger Runo Ericksson till ABC.

Runo Eriksson tog ett blodprov som visade att han var helt nykter. Ägaren till restaurangen har senare sagt att köket hade stängt när Runo Eriksson dök upp, men också att Havspiren är ett ställe för unga människor och att han själv inte hade velat ha sin dotter på ett ställe där 70-åriga gubbar springer.

Föreningar undantas
Runo Eriksson har nu anmält restaurangen till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Dit har även politikern Per-Eric Lundqvist vänt sig.

Den 73-årige moderaten från Huddinge fick inte fortsätta som nämndeman i hovrätten på grund av sin ålder. Nu anser han sig ha blivit åldersdiskriminerad av sitt eget parti.
DO kommer dock inte att ta upp hans anmälan, rapporterar P4 Radio Stockholm. Diskrimineringslagen omfattar nämligen inte föreningslivet, dit de politiska partierna räknas.

– De val som det här partiet har gjort som är en förening det kan inte vi göra någonting med eftersom det har hänt inom en förening. De kan, om jag ska hårddra det, diskriminera bäst de vill, säger Linus Kyrklund, jurist på DO, till radiokanalen.

Inte kallad på intervju
Även Marks kommun har nyligen anmälts till DO av en man som anser sig ha blivit både köns- och åldersdiskriminerad, rapporterar Sveriges Radio Sjuhärad.

Mannen i fråga är 55 år och har sökt flera tjänster på Teknik- och Serviceförvaltningen i Marks kommun men inte kallats på någon intervju trots att han är kvalificerad.
DO har nu bett arbetsgivaren motivera varför mannen inte kallats till intervju.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas