Folkhälsomyndigheten räknar med ny smittvåg i maj
Foto: Getty Images
Nyheter | smittspridningen

Folkhälsomyndigheten räknar med ny smittvåg i maj

Antalet inlagda på sjukhus för covid-19 kommer att fördubblas till mitten av maj, enligt nya beräkningar från Folkhälsomyndigheten.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-04-25

I Folkhälsomyndighetens nya scenario, som sträcker sig från 20 april till 20 juli, kommer omkring 60 personer att läggas in på sjukhus varje dag i mitten på maj. Att jämföra med ungefär 25 personer varje dag i dagsläget, skriver Dagens Medicin.

– Scenariot visar på en möjlig utveckling där fallen av covid-19 återigen kan komma att öka något och nå sin topp i mitten av maj. Smittspridningen väntas därefter sjunka till låga nivåer under sommaren. För att minska risken för allvarliga konsekvenser av covid-19 är det viktigt att så många som möjligt antar vaccinationserbjudandet, oavsett antalet tidigare doser, säger tillförordnad avdelningschef Lisa Brouwers i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten räknar i sitt nya scenario att omikronvarianten BA.2, som är 30 procent mer smittsam än BA1, kommer att fortsätta att cirkulera och dominera smittspridningen. Successivt varmare väder och mer utomhusvistelse som gör att nära kontakter minskar under våren och sedan försommaren och sommaren ska sen bidra till att smittspridningen sjunker till låga nivåer.

I den nya beräkningen utgår myndigheten också från att genomgången infektionen skyddar i tolv månader mot ny infektion av samma variant men bara i tre månader mot en ny infektion från en ny virusvariant. I smittsammanhang räknas BA.1 och BA.2 som två olika varianter.

När det gäller skyddet mot allvarlig sjukdom och död kvarstår skyddet längre, enligt Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten betonar också i sitt pressmeddelande att osäkerheten att bedöma smittspridningens utveckling är svår eftersom testningen av misstänkt smittade numera är prioriterad till vården och omsorgen.

Under vecka 15 rapporterades drygt 3 000 fall av covid-19, en minskning med 25 procent jämfört med föregående vecka. Antalet bekräftade fall som behövt intensivvård är på samma nivå som det varit sedan mitten av mars och hittills vecka 15 har 16 patienter med covid-19 rapporterats in som nyinlagda på Iva.

Sedan vecka 8 minskar antalet avlidna med covid-19, och de minskningen fortsätter, skriver Folkhälsomyndigheten vidare. Det är fortfarande en fördröjning i statistiken men men hittills vecka 13 har 116 personer rapporterats avlidna.

När det gäller vaccinationsgraden så har 64 procent över 18 år fått tre doser. Lika stor andel, 64 procent, över 80 år har fått fyra doser.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2022-04-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas