Nyheter | Klart

Ganna får stanna i Sverige

Den utvisningshotade 91-åriga Ganna Chyzevska från Ukraina får bo kvar i Sverige. Migrationsverket har gett henne svenskt uppehållstillstånd.

Publicerad 2012-06-13

Enligt verket har det tillkommit nya omständigheter i fallet, som innebär att hon anses vara för sjuk för att kunna resa.

Den juridiska term som verket använder är ”verkställighetshinder”.

Europadomstolen
91-åriga Ganna är såväl dement som hjärtsjuk och nästan blind. Hon har barn och barnbarn i Sverige. I Ukraina har hon inga nära släktingar.

När hon i oktober skulle utvisas blossade en intensiv debatt upp. Splittringen nådde ända in i den svenska regeringen.

Även Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg engagerade sig i fallet och krävde att Migrationsverket skulle stoppa utvisningen. SPF hörde tillsammans med övriga pensionärsorganisationer också till dem som ställde sig på Gannas sida.

Nästan gett upp
Ganna Chyzevskas barnbarn Anna Otto har hela tiden kämpat för Gannas rätt att få stanna i Sverige. Men eftersom så lång tid har gått hade hon inte väntat sig att Migrationsverket skulle ändra sitt beslut.

– Vi hade hoppats att Europadomstolen skulle tillrättavisa Migrationsverket. Men nu har de gett henne tillstånd att stanna på grund av samma anledningar som de tidigare avvisade, säger Anna Otto till TT.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas