Nyheter

Utvisningshotade Ganna, 91, splittrar regeringen

Regeringen står på sig: 91-åriga dementa Ganna Chyzjevska ska utvisas till Ukraina. Men Kristdemokraterna säger emot. Emma Henriksson, migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna vill ändra den svenska inställningen.

Publicerad 2011-12-20

91-åriga dementa Ganna Chyzjevska har fem veckor på sig att komma in med en skrivelse till Europadomstolen. Detta sedan regeringen i en skrivelse till domstolen den 14 december motiverat varför man tycker att kvinnan ska utvisas.

Regeringen hävdar att Ganna Chyzjevska kan få vård i hemlandet Ukraina och att landet är medlem av Europarådet och därmed har antagit resolutionen om de mänskliga rättigheterna.

Den 18 oktober stoppade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna utvisningen av den 91-åriga dementa Ganna Chyzjevska till Ukraina.

Beskedet kom bara några timmar innan planet skulle lyfta från Arlanda.

SPF agerade

SPF och de övriga pensionärsorganisationerna har tidigare agerat för att Ganna Chyzjevska ska få vara kvar i Sverige.

– Vi menar att det är ovärdigt ett humant samhälle att avvisa en person som inte kan ta vara på sig själv och som inte heller har någon i sitt hemland att vända sig till. Det är varken etiskt eller människovärdigt i vårt moderna demokratiska samhälle! skriver organisationerna i en tidigare debattartikel.

– Vi kräver att regeringen omedelbart ser över lagstiftningen på detta område och vidtar åtgärder som ger Migrationsverket andra riktlinjer för hur man behandlar sköra och gamla människor som har sin familj och hela sitt sociala nätverk i Sverige.

Även Folkpartiet

Även Barbro Westerholm, SPFs förra ordförande och nu riksdagsledamot för Folkpartiet, tar ställning för att Ganna ska få stanna och mot nuvarande svensk lagstiftning.

– Bestämmelsen om synnerligen ömmande omständigheter måste snabbt ses över och stämma bättre med vår uppfattning om humanitet och mänskliga rättigheter, framhåller Barbro Westerholm i en debattartikel.

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas